Sute de mii de credinciosi catolici au participat, in toata tara, la slujba Invierii, Vigilia Pascale, ceremonii religioase speciale avand loc in catedrale, transmite Mediafax.

Sute de credinciosi romano-catolici de etnie maghiara din Cluj-Napoca au participat, sambata seara, la slujba de sfintire a focului care a avut loc in fata Bisericii Sf. Mihail din centrul municipiului, de unde au luat lumina. Acestia s-au adunat, sambata seara, in jurul orei 20, in fata lacasului de cult, unde mai multi preoti au aprins un foc, de la care s-a impartit lumina, dupa care toti cei prezenti au intrat in biserica, pentru a asista la slujba de Inviere oficiata de preotul paroh Kovacs Sandor. La finalul slujbei, credinciosii au iesit cu lumanari aprinse in maini si au inconjurat, o singura data, intr-o procesiune, biserica.

La Timisoara, numerosi credinciosi catolici au celebrat Pastele in Domul Catolic din centrul municipiului. Celebrarea Vigiliei Pascale a inceput la ora 22, in fata Domului, cu ritualul sfintii focului. Apoi, credinciosii au intrat cu lumina noua, binecuvantata, in Domul Sf. Gheorghe unde s-a intonat Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale). Au urmat Liturghia Cuvantului, formata din mai multe lecturi si Psalmi din Vechiul si Noul Testament, rostite in romana, latina, maghiara si germana, celebrant principal fiind Excelenta Sa Martin Roos, episcop de Timisoara. La finalul evenimentului, credinciosii au iesit din biserica pentru a participa la Procesiunea de Inviere. Partea muzicala a Vigiliei si Liturghiei a fost interpretata de Corul Exultate avandu-l ca dirijor pe dl. Bajkai-Fabian Robert, organist al Domului. Slujbe similare au avut loc in toate bisericile catolice din judetul Timis.

In judetul Arad, cateva sute de credinciosi catolici s-au adunat, sambata seara, la Bazilica Papala Maria Radna pentru a participa la Slujba de Paste, iar apoi au iesit apoi cu lumanarile aprinse in fata manastirii.

In cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul tarii, la Bazilica Papala Maria Radna din judetul Arad, slujbele de Paste au inceput inca de joi, in Vinerea Mare, credinciosii au refacut Calea Crucii pe dealul din spatele manastirii, pe un traseu care dateaza din 1880, iar slujbele sunt oficiate in limbile romana, maghiara si germana, iar sambata seara, in mod special, a fost si o slujba in limba latina.