Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si indicii privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese de catre Ioan Rusu, in prezent director in cadrul Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale "Transgaz" S.A. Medias, intrucat, in perioada exercitarii functiei de director general al societatii mentionate, a semnat mai multe acte avand interese personale de natura patrimoniala care i-au influentat indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii reveneau, informeaza ANI, intr-un comunicat.

ANI arata ca, in perioada exercitarii functiei de director general, Ioan Rusu a semnat Hotararile Consiliului de Administratie al "Transgaz" S.A. Medias din data de 19 iulie 2012 si 02 aprilie 2013, privind aprobarea sponsorizarii activitatii Clubului Sportiv "Gaz Metan" Medias. In cadrul clubului sportiv persoana evaluata detine functia de membru in Consiliul Director iar ginerele sau detine functia de antrenor secund de baschet. De asemenea, RUSU IOAN a semnat la aceleasi date si contractele de sponsorizare, in valoare totala de 4.200.000 lei, incheiate de "Transgaz" S.A. Medias in calitate de sponsor cu clubul sportiv.

Prin semnarea actelor in baza carora a fost sponsorizat clubul sportiv, ginerele persoanei evaluate a incasat de la asociatia sportiva, in perioada 2011-2015, venituri in suma totala de 102.806 Lei, arata inspectorii ANI.

ANI a constatat ca, in perioada exercitarii functiei de director general al "Transgaz", Ioan Rusu a participat la luarea unor decizii in cadrul procedurii de atribuire a unui contract de achizitie publica in beneficiul societatii S.C. BAT Medias S.A. (in conditiile in care RUSU IOAN si actionarul majoritar al acestei societati comerciale s-au aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani). In baza contractului incheiat, S.C. BAT Medias S.A. a incasat de la S.N. Transport Gaze Naturale "Transgaz" S.A. Medias suma de 994.690,86 Lei fara TVA.

Potrivit inspectorilor ANI, persoana evaluata a incalcat, astfel, legislatia privind conflictul de interese atat in materie administrativa in raport cu dispozitiile art. 70 si 71 din Legea nr. 161/2003 cat si in materie penala, in raport cu dispozitiile art. 301 din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Medias, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Ioan Rusu a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei.