NATO este pregatit sa majoreze cooperarea cu Moscova in lupta impotriva terorismului, dar refuza sa lege aceasta chestiune de intarirea flancului estic, a declarat joi, la Vilnius, secretarul general delegat Alexander Vershbow, citat de AFP.

Rusia afirma "ca trebuie sa cooperam pentru a lupta impotriva terorismului si sa punem capat masurilor pe care le-am luat ca raspuns la agresiunea lor in Ucraina", a declarat Vershbow, intr-o discutie cu ziaristii.

"Nu vom face niciun aranjament" de acest tip, a spus el, inainte de a sublinia: "chiar daca cooperam mai mult impotriva terorismului, nu vom abandona raspunsul nostru ferm la aceasta agresiune si la anexarea ilegala a Crimeii".

Dupa atentatele de la Bruxelles, soldate cu 31 de morti si peste doua sute de raniti, ministrul rus al Afacerilor externe Serghei Lavrov a afirmat ca UE ar trebui sa inceteze cu "jocurile politice" si sa isi uneasca eforturile cu Rusia in lupta impotriva terorismului.

Vershbow a subliniat joi ca NATO isi va continua planurile de a trimite mai multe trupe si echipamente pentru a-si intari flancul estic, dupa anexarea Crimeii, in 2014, de catre Rusia, care "submineaza principii de baza ale sistemului european de securitate".

Acesta si-a exprimat speranta ca summitul Aliantei din iulie, la Varsovia, va permite "intensificarea eforturilor in vederea intaririi capacitatilor de aparare a vecinilor nostri, in special in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord, in asa fel incat sa fie mai bine echipati pentru lupta impotriva terorismului la portile NATO".