Flota de baleniere a Japoniei s-a intors joi de la vanatoarea din Antarctica cu peste 300 de balene, inclusiv femele gestante, dupa o pauza de un sezon informeaza Reuters.

Balena vanata de flota japonezaFoto: Captura YouTube

Curtea Internationala de Justitie a hotarat in 2014 ca vanatoarea nipona de balene din Oceanul Antarctic sa inceteze, ceea ce a determinat Japonia sa anuleze acel sezon, desi a anuntat inca de atunci ca intentioneaza sa o reinceapa in viitor.

Flota sa a pornit in decembrie, in ciuda criticilor internationale, inclusiv din partea SUA, un aliat important.

Ultimele vase ale flotei de baleniere, constituita din patru nave, s-au intors in Shimonoseki (sud-vestul Japoniei) dupa ce si-au atins tinta de 333 de balene capturate, a anuntat Agentia pentru Pescuit.

Dintre acestea, 103 erau masculi si 230 femele, iar 90% dintre femelele mature erau gestante.

“Numarul de femele gestante este asemanator cu cel din vanatorile anterioare, indicand ca situatia inmultirii balenelor minke in Antarctica este una sanatoasa”, a spus agentia intr-un comunicat.

Japonia - care sustine de mult ca cele mai multe specii de balene nu sunt in pericol si ca mancarea de carne de balena este parte a culturii sale - a inceput ceea ce numeste “vanarea stiintifica de balene” in 1987, la un an dupa ce a intrat in vigoare un moratoriu international in domeniu.

Carnea ajunge pe rafturile magazinelor, desi cei mai multi dintre japonezi nu mai consuma asa ceva.

Japonia intentioneaza sa prinda aproape 4.000 de balene in urmatorii 12 ani ca parte a promamului sau de “cercetare” si a spus de mai multe ori ca scopul final este reinceperea vanatorii comerciale de cetacee.