Specialistul Dana Voicu, Brand Director Home Care Zepter Romania, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre pericolul crescut asupra sanatatii in cazul consumului de apa neconforma si despre problemele din Romania: "Apa folosita de 90% din cei care locuiesc in zonele rurale si de 50% dintre oraseni nu ajunge in niciun sistem de canalizare. Acesta este un lucru extrem de grav, deoarece constituie o cauza principala de infestare a apei cu nitrati".

Dana Voicu, Brand Director Home Care Zepter RomaniaFoto: Hotnews

Situatia calitatii apei potabile furnizate in Romania

La nivel national numai 55% din populatia din Romania are acces la servicii publice de furnizare a apei potabile. Restul se aprovizioneaza din alte surse, de cele mai multe ori acestea fiind de provenienta microbiologic incerta. Si acum nu ma refer doar la cei care locuiesc in zonele rurale, ci ma refer si la cei care au dorit sa isi imbunatateasca calitatea vietii si care au investit in constructia sau achizitia unei case, unei vile, in zonele limitrofe ale marilor orase si, din pacate, sunt nevoiti sa foloseasca apa poluata din zonele respective deoarece nu au alte surse. Sa ne gandim ca, in mare parte, terenurile pe care s-au construit aceste case au fost initial terenuri agricole. Acestea au fost tratate cu pesticide, mercur, arsen, cu diverse substante chimice care, odata infiltrate in sol, in panza freatica, raman acolo o perioada indelungata. Persoanele respective au investit sume importante in a isi construi puturi forate la adancimi mai mari in ideea ca ajung la o panza freatica ce oferta o calitate mai buna a apei. Realitatea, insa, de pe teren, testarile pe care le-am efectuat noi, analizele microbiologice pe care le-au realizat acesti clienti care au venit la Zepter pentru a cauta o solutie performanta la aceasta problema, au demonstrat ca, din nefericire, calitatea este necorespunzatoare.

O alta statistica relevanta reprezinta faptul ca 9 milioane de romani nu beneficiaza de apa potabila curenta. Apa folosita de 90% din cei care locuiesc in zonele rurale si de 50% dintre oraseni nu ajunge in niciun sistem de canalizare. Acesta este un lucru extrem de grav, deoarece constituie o cauza principala de infestare a apei cu nitrati. Si, din nefericire, Romania se afla si in momentul de fata pe locul 1 in Europa in ceea ce priveste poluarea cu nitrati. Uniunea Europeana a alocat fonduri de aproximativ 3 miliarde de euro ca pana la sfaristul acestui an fiecare localitate cu peste 10.000 de locuitori sa beneficieze de cel putin o statie de epurare a apelor uzate. Din nefericire, majoritatea acestor fonduri nu a fost accesata, pentru ca noi avem aceasta problema cu absorbtia fondurilor europene.

As vrea sa punctez doua lucruri referitoare la Bucuresti, pentru ca este vorba de capitala si ar trebui sa fie un etalon pentru celelalte orase din Romania. Pana in anul 2011, Bucurestiul a fost singura capitala europeana care nu a beneficiat niciodata de o statie de epurare a apelor uzate. Astfel, Bucurestiul a fost - si ramane - unul dintre cei mai mari poluatori ai Dambovitei. In octombrie 2011 a fost inaugurata statia de epurare de la Glina, proiectul fiind inceput in 1985. In 2011 a fost finalizata numai prima faza, cea de-a doua nefiind inca demarata (in 2015 nici nu a fost alocat constructorul, prin licitatie publica). Astfel incat numai 50% din apele uzate sunt epurate, restul de 50% deversandu-se in continuare in Dambovita si, ulterior, in Dunare.

Fierberea apei, ca metoda de purificare a apei

Fierberea apei este o metoda traditionala de a spera ca avem acces la o apa mai pura. Din experientele noastre, fondate pe rezultate generate de analize microbiologice de laborator, prin fierbere se distruge o parte dintre poluantii microbiologici existenti in apa, dar exista si categorii de substante si impuritati care nu sunt distruse prin fierbere. De exemplu, metalele grele, anumiti paraziti, bacterii, nu se distrug prin fierbere, prin urmare o protectie de 100% nu poate fi asigurata prin acest procedeu.

Despre problemele din piata cu apa imbuteliata

Din nefericire, exista destul de putine studii cu privire la calitatea apei imbuteliate si, ce este mai grav, este faptul ca exista tot mai putine controale referitoare la aceasta calitate. As vrea sa fac referire la cateva studii care au fost publicate de-a lungul timpului.

Primul este acesta ale carui rezultate partiale au fost furnizate de ANPC chiar acum cateva zile referitor la cele 17 esantioane de marci de apa imbuteliata, fiind vorba de apa de izvor si apa de masa gasite in hypermarketurile si supermarketurile din Bucuresti. Iar concluziile partiale arata ca 5 dintre acele esantioane nu au corespuns din punct de vedere microbiologic si nu doar ca nu au corespuns, ci unele aveau valori ale numarului total de germeni (NTG) continuti de pana la 200 de ori mai mare decat valorile maxime admise.

Un al doilea studiu la care eu as face raportare si care este extrem de util pentru viitorii parinti, pentru cei ce sunt deja parinti, pentru bunici, este un studiu care a fost realizat in august 2015 de catre organizatia non-guvernamentala Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, care a analizat 12 marci de apa imbuteliata de pe piata in varianta recomandata pentru bebelusi. Din pacate, concluziile acestui studiu au aratat ca la 75% dintre cele 12 tipuri de apa analizate nu se mentiona continutul de nitriti, la 50% nu se mentiona pH-ul apei, la 42% nu se mentiona continutul de nitrati, samd. Mai mult decat atat, la cateva dintre marcile respective s-a constatat ca varianta de apa imbuteliata pentru bebelusi era similara cu varianta pentru adulti. Niciun fel de diferenta intre concentratiile microbiologice, numai diferenta de pret.

Cat de eficiente sunt filtrele de apa

Este adevarat ca, acum doi ani de zile, daca citeam statisticile, gradul de penetrabilitate al filtrelor de apa, indiferent de tipul lor, era de 5-10% din totalul gospodariilor. Un procent extrem de mic. Preponderente pe piata sunt filtrele mecanice care sunt mai accesibile din perspecitva pretului. Problema cu aceste filtre mecanice este ca au o capacitate de filtrare partiala. Adica retin numai impuritatile de natura fizica: rugina, nisip, alte sedimente. Nu ofera nicio alta protectie suplimentara. Spre deosebire de acestea, un sistem de purificare al apei asa cum sunt cele de la Zepter are in componenta cel mai performat filtru cunoscut in prezent - membrana de osmoza inversa. Acest tip de filtre are capacitatea de a retine eficient si alte tipuri de impuritati: de natura organica, de natura microbiologica, aceasta insemnand o purificare a apei la nivel molecular. Sistemele de purificare cu osmoza inversa au fost utilizate si sunt folosite in continuare de catre NASA, Marina Militara Americana sau de catre ONU. Si nu doar ca proces industrial de desalinizare si potabilizare a apei, ci si ca solutii casnice.

Avantajele sistemelor Zepter de purificare a apei

Sunt doi factori critici, corelati, de care fiecare persoana ce doreste sa investeasca intr-o solutie performanta de purificare, precum solutiile Zepter, trebuie sa tina cont: primul – rata de recuperare, acesta fiind un indicator care arata de cati litri de apa de la sursa este nevoie pentru a obtine un litru de apa purificata. Cine crede ca raportul este de 1:1 se inseala. In ceea ce priveste acest indicator, din toate studiile noastre si documentatiile avute la dispozitie rezulta faptul ca sistemul nostru AqueenaPro ofera cea mai mare rata de recuperare, de 42%. Asta inseamna ca 1 litru de apa purificata se obtine din 2,38 litri de apa de la robinet. Si, daca ne raportam la preturi, pretul unui litru de apa purificata este de aprox 61 de ori mai mic decat pretul unui litru de apa imbuteliata.

Un alt indicator important este reprezentat de productivitate. Practic vorbim de capacitatea zilnica de purificare maxima. In cazul sistemelor noastre, la AqueenaPro capacitatea de purificare este de 378 de litri de apa pe zi, iar in cazul sistemului Edel Wasser capacitatea de purificare este de 78 de litri de apa pe zi.

Un alt criteriu important il reprezinta si existenta documentatiei oficiale care sa certifice performantele produsului respectiv. Sistemele noastre de purificare sunt singurele de pe piata care beneficiaza de aceasta documentatie de certificare. Rezultatele performantelor acestora au fost validate prin intermediul analizelor microbiologice realizate in cadrul uneia dintre cele mai mari retele europene de laboratoare de analiza terte. Mai vreau sa mentionez faptul ca orice produs care intra pe piata unui stat european necesita initial un proces de certificare locala. In cazul produselor noastre, institutia abilitata sa certifice acest proces si care a si validat certificarea este Ministerul Sanatatii, prin intermediul Institutului de Sanatate Publica.

Interviul integral