Mai multe agentii umanitare care incearca sa imbunatateasca conditiile din taberele pentru refugiatii si imigrantii care sosesc in Grecia au anuntat ca se alatura unui boicot al centrelor de detentie pentru nou-veniti, in semn de protest fata de acordul UE -Turcia pe care il acuza ca igonora drepturile omului, relateaza Reuters.

Tabara de refugiatiFoto: Captura YouTube

Organizatiile pentru depturile omului critica acordul in baza caruia sute de nou-veniti au fost retinuti, incepand de duminica, pentru inregistrare si cereri de azil. Refugiatii sau imigrantii care nu reusesc sa treaca de acest pas sunt trimisi inapoi in Turcia.

Potrivit agentiile umanitare, cooperarea cu centrele grecesti de detentie i-ar face complici la o practica "nedreapta si inumana".

Agentia pentru refugiati a ONU (UNHCR) si organizatia de ajutorare Medicins Sans Frontieres (MSF), cu o contributie majora la efortul de ajutorare, au anuntat ca diminueaza eforturile de asistenta inca de marti. Alte doua agentii umanitare li s-au alaturat miercuri.

"IRC a alertat luni paza de coasta greaca ca nu vom transporta cea mai vulnerabila populatie a lumii intr-un loc in care libertatea lor de miscare este incalcata", a declarat Lucy Carrigan, o purtatoare de cuvant a Comitetului International de Salvare (IRC).

IRC va continua sa ii sprijine pe imigrantii dintr-o alta tabara improvizata, a declarat aceasta.

Consiliul Norvegian pentru Refugiati, o importanta organizatie non-guvernamentala, a declarat miercuri ca isi suspenda majoritatea activitatilor din centrele de detentie de pe insula greaca Chios.

"Suntem extrem de aproape de a fi intr-o pozitie in care acest loc va fi periculos de suprapopulat (...) Avem un numar mare de refugiati, inclusiv femei insarcinate si copii care stau jos pe podele de ciment in sala de receptie", a declarat Dan Tyler, un consilier in cadrul Consiliului.

Tensiunile se acumuleaza in tabara si au existat deja proteste, a declarat acesta pentru Reuters.

Autoritatile grecesti au declarat ca au nevoie de ajutor. "Avem nevoie de aceste organizaii internationale, in special de UNHCR care ne este de mare ajutor. Bineinteles ca vrem sa ramana, insa respectand anumite reguli, bineinteles", a declarat ministrul grec pentru Protectia Cetatenilor Nikos Toskas la un post de radio grec.

O sursa guvernamentala a declarat ca ministrul pentru Migratie Yannis mouzalas incearca sa convinga organizatiile umanitare sa se intoarca in tabere.

"Este in pozitia cea mai buna pentru a media cu aceste grupuri", a declarat sursa. Mouzalas, de profesie medic, a fost implicat indeaproape cu organizatiile umanitare si a participat in misiunile de ajutorare inainte de numirea sa, anul trecut, in cabinetutul grec de stanga al lui Tsipras.

Peste 147.000 de persoane, dintre care multi fug de conflicte din Orientul Mijlociu si Asia, au sosit in Grecia, pe mare, anul acesta. Aproape un milion de persoane au ajuns in Europa, prin Grecia, in 2015.