Cei cateva zeci de crescatori de animale care ramasesera la protestul organizat in parcul Izvor, in fata Palatului Parlamentului, au plecat spre Palatul Victoria, unde urmeaza sa isi continue protestul in fata Guvernului. Reprezentantii crescatorilor de animale au venit in Parlament unde au discutat cu conducerea comisiei de agricultura si au precizat ca vor avea discutii si la Guvern. Ei au stabilit ca marti la 11.00 vor discuta intr-un grup de lucru si cu membrii Executivului.

14.12: Protestatarii au plecat din Parcul Izvor, dupa circa patru ore.

14.05 Reprezentantii crescatorilor de animale au plecat de la reuniunea cu conducerea comisiei de agricultura. Ei au stabilit ca marti la 11.00 vor discuta intr-un grup de lucru si cu membrii guvernului. Intre timp, din ceea ce se poate observa din Parlament, in parcul Izvor mai sunt cateva zeci de protestatari. Cordonul de jandarmi pare mai numeros decat grupul protestatarilor. Acestia ar urma sa se deplaseze la Guvern.

13.00Reprezentanti ai protestatarilor au venit la comisia de agricultura din Camera Deputatilor, pentru discutii.

UPDATE 12.55 Circa o mie de fermieri protesteaza la aceasta ora in parcul Izvor din Capitala, in fata Palatului Parlamentului. Ei sustin ca Guvernul "nu le-a platit subventiile pentru anul 2015", ei facand imprumuturi bancare pentru a supravietui, relateaza Mediafax.

Acestia au venit cu clopote de vaci, fluiere, vuvuzele si mai multe banere pe care sunt inscriptionate lozinci precum "Vrem bani pe munca noastra!", "Jos mafia din agricultura!", "Deputati si senatori nu uitati de agricultori!", "Vrem legea cooperativei!", "Incurajati producatorii romani!", "Va rugam sa ne scutati nu producem cat furati!".

Mai multi dintre cei care protesteaza sustin ca in urma discutiilor din jurul branzei Bradet "fabricantii vor sa cumpere de la straini" in loc sa cumpere de la ei.

"De la anul trebuie sa platim cadastru si nu avem bani, o sa dam faliment, ca de cand s-a intamplat ce s-a intamplat cu Bradet, producatorii romani nu mai cumpara de la noi, spun ca avem bacterii in branza" a spus un cioban pentru Mediafax.

Senatoare Cristiana Anghel a fost in mijlocul protestatarilor si a discutat cu acestia, asa cum a facut si la protestul din decembrie. Ea le-a explicat care este problema legislativa privind subventiile si s-a oferit ca intermediar intre oieri si Parlament.

"Le-am dus hartiile precum ca am inregistrat legea. Legea a primit aviz negativ si de la Comisia de Mediu si de la Comisia de Agricultura, era pusa pe ordinea de zi ca sa fie respinsa. Intre timp, au aflat oierii si au aprobat retrimiterea la Comisie, pe motiv ca, vezi Doamne, exista proprogarea aceea pana in aprilie. Din aprilie ce se intampla? Eu va spun un singur lucru: eu nu pot sa-i mint pe oameni. (...) O spun cu responsabilitate si asumandu-mi orice risc: am impresia ca politica acestui Guvern este de a distruge tot ce-i romanesc", a declarat Anghel pentru Mediafax.

Protestul este programat sa dureze pana la ora 18.00, iar acestia vor porni din fata Palatului Parlamentului intr-un mars prin centrul Capitalei spre Palatul Victoriei, unde vor sta timp de doua ore.

Potrivit Mediafax, la protest au avut loc incidente, o parte dintre manifestanti fortand cordonul de jandarmi pentru a ajunge pe carosabil si ulterior in Parlament.

In jurul manifestantilor si pe trotuarele din zona, precum si la intrarile de la Parlament se afla o impresionanta desfasurare a fortelor de ordine, existand si scutieri.

De asemenea, fermierii continuau sa vina dimineata, aflandu-se mai multe autocare langa parcul Izvor.

Potrivit B1.ro, acestia au varsat lapte pe asfalt.

Amintim ca la mijlocul lunii decembrie peste 3000 de ciobani au protestat in Parcul Izvor impotriva legii care reduce numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a afirmat luni, in cadrul unei intalniri avute in Alba cu fermieri, ca platile directe pe suprafata vor incepe sa fie achitate din 8 aprilie.

"La 8 aprilie incep platile directe pe suprafata", a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Irimescu a mai spus ca nu este adevarat ca subventiile ar fi de cinci ori mai mari in Ungaria.

"Daca discutam de un anumit sector, sigur sunt sectoare in care Romania are cele mai multe subventii la nivel european. Acest lucru l-a spus chiar comisarul Phil Hogan in octombrie, cand discutam de ajutorul de criza. Aveam 250 de euro stabiliti pentru o bovina, iar dupa ultimele calcule, vom acorda peste 300 de euro pe cap de bovina. Daca mai e si in zona defavorizata, ne ducem la peste 600 de euro. Ma indoiesc ca exista un alt stat in UE, si dupa stiinta mea nu exista, care sa aiba astfel de subventii", a declarat Irimescu.

Vom reveni