Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) solicita Academiei Romane sa ia pozitie fata de plagiate, sa excluda din Academie plagiatorii si sa retraga premiile Academiei Romane acordate pentru lucrari care s-au dovedit plagiate. Totodata, asociatia transmite Academiei Indexul Operelor Plagiate (www.plagiate.ro), o lista a lucrarilor plagiate care au autori membri ai Academiei Romane sau care sunt beneficiare ale unor premii ale Academiei Romane.

"Va solicitam in mod imperativ sa iesiti in fata societatii cu aceea pozitie de demnitate si fermitate pe care, din pacate, ati evitat-o mereu. Academia Romana are datoria sa aiba o pozitie distincta si clara cu privire la acest subiect. Societatea are dreptul sa se bucure de o astfel de pozitie pe care sa o poata identifica in mod deslusit si apoi sa o poata urma intrucat plagiatul polueaza si submineaza temelia patrimoniului cultural national", arata semnatarii scrisorii.

Asociatia GRAUR mai atrage atentia ca situatia inregistrata zilele acestea la desfasurarea alegerilor in universitatile romanesti, "unde se petrece cel mai grav fenomen social al lumii academice si al societatii romanesti",este o urmare a actiunilor sovaitoare si vadit necalificate ale institutiilor statului.

Semnatarii arata ca, in numele unei prost intelese autonomii universitare, "multi autori de lucrari plagiate, profita de obedienta unor organe etice ad-hoc pentru a masca evidenta plagiatelor comise, se erijeaza in candidati si posibili membri ai organelor de conducere ale institutiilor universitare". Iar dintr-o astefl de pozitie in cadrul institutiilor de invatamant superior, astef de persoane ar putea contracara orice masuri de combatere a plagiatului din lumea universitara, legitimand plagiatul. "Plagiatorul devine in acest fel modelul profesional si etic al tineretului din Romania! Plagiatorul devine in acest fel simbolul Romaniei in lume!", avertizeaza asociatia GRAUR.

  • Redam mai jos integral scrisoarea deschisa transmisa de Asociatia GRAUR Academiei Romane

"Domnule Presedinte,

Institutia Academiei Romane reprezinta un reper al nivelului de civilizatie al tarii, un reper al valorilor intelectuale si etice pe care aceasta tara le poseda si le recunoaste.

In aceasta pozitie, este firesc ca societatea sa ridice asteptari din cele mai pline de sperante cand se adreseaza Academiei.

Gasim astfel ca problema integritatii activitatii de creatie intelectuala, universitara si de cercetare, este unul din subiectele acute ale societatii care se impune a avea o reflectare exemplara din partea inaltei institutii.

In momentul de fata integritatea academica este pe agenda publica mai ales prin fenomenul plagiatului.

Manifestat atat prin modul de redactare al tezelor de doctorat dar si prin modul de redactare a altor lucrari scrise si publicate, plagiatul reprezinta o pata care se aseaza cu repeziciune pe fata institutiei universitare. Odata cu renumele universitatii, plagiatul pangareste menirea scolii de a fi construi oameni si modele pentru noile generatii.

Cum scoala, de orice nivel, este calea pe care tineretul, copiii nostri se formeaza si transforma sperantele noastre in realitate, plagiatul devine cancerul care ne ucide copiii si ne transforma viitorul in risc.

Nu putem uita ca plagiatul este o fapta care, odata opera publicata, dainuie cat timp exista patrimoniul cultural al tarii.

In fata acestei realitati, abordarea plagiatului pe cale administrativa de catre Ministerul Educatiei, prin actiunea isterica a institutiilor democratiei ori prin actiunea institutiilor justitiei, este fie cu totul partiala, fie o mare eroare.

Urmare a actiunilor sovaitoare si vadit necalificate ale institutiilor statului asistam in aceste zile la desfasurarea alegerilor in universitatile romanesti unde se petrece cel mai grav fenomen social al lumii academice si al societatii romanesti.

In numele falsei democratii si al unei prost intelese autonomii universitare, multi autori de lucrari plagiate, profita de obedienta unor organe etice ad-hoc pentru a masca evidenta plagiatelor comise, se erijeaza in candidati si posibili membri ai organelor de conducere ale institutiilor universitare. Se creeaza in acest fel o periculoasa patura institutionala de contracarare a oricaror masuri de combatere a plagiatului din lumea universitara si de legitimare a plagiatului. Plagiatorul devine in acest fel modelul profesional si etic al tineretului din Romania! Plagiatorul devine in acest fel simbolul Romaniei in lume!

Ingrijorati de starea de fapt si de consecintele previzionate, in calitate de reprezentanti ai societatii civile, Asociatia GRAUR (Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara) din Cluj-Napoca a abordat cu seriozitate tratarea plagiatului si prin cei mai bine de 10 ani de activitate a reusit sa devina prin intermediul Indexulului Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro o alternativa moderna si calificata.

De pe aceasta pozitie, in conditiile date, va solicitam in mod imperativ sa iesiti in fata societatii cu aceea pozitie de demnitate si fermitate pe care, din pacate, ati evitat-o mereu. Academia Romana are datoria sa aiba o pozitie distincta si clara cu privire la acest subiect. Societatea are dreptul sa se bucure de o astfel de pozitie pe care sa o poata identifica in mod deslusit si apoi sa o poata urma intrucat plagiatul polueaza si submineaza temelia patrimoniului cultural national.

De pe aceasta pozitie, in conditiile date, va solicitam in mod imperativ sa iesiti in fata societatii si sa dati primul exemplu. Va solicitam in mod imperativ sa scoateti in afara Academiei Romane toate persoanele care s-au dovedit a fi plagiat precum si toate persoanele care au beneficiat sau beneficiaza de premii ale Academiei Romane pentru opere care s-au dovedit plagiate.

Pentru a va sprijini, asociatia noastra va va inainta, din Indexul Operelor Plagiate (www.plagiate.ro), lista lucrarilor plagiate care au autori membri ai Academiei Romane sau care sunt beneficiare ale unor premii ale Academiei Romane.

Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR)

Cluj-Napoca la 20 martie 2016"