Universitatile romanesti au reusit sa se mentina la nivelul de anul trecut, cu 10 locuri in Top 500, pentru 6 programe de studiu, la cea de-a sasea editie a clasamentului universitatilor in functie de discipline (in total 42 de discipline). Clasamentul a fost lansat luni pe TopUniversities.com si include un record al disciplinelor analizate, fiind astfel cel mai mare clasament de acest fel. Universitatea din Bucuresti are cele mai bune rezultate dintre universitatile romanesti, cu prezenta in cadrul a 5 discipline diferite, urmata de Universitatea Babes-Bolyai cu 3 discipline. Universitatea Alexandru Ioan Cuza si Universitatea de Vest din Timisoara au rezultate la cate o disciplina fiecare.

Clasamentul a fost realizat prin analiza specializata a 76,798 de membri ai comunitatii academice si 44,426 dintre angajatori din intreaga lume, precum si analizarea celor 28.5 milioane de lucrari de cercetare si peste 113 milioane de citari (prin Scopus/baza de date bibliometica Elsevier).

Harvard si MIT isi mentin primele locuri, conducand topul pentru 24 de discipline, fiecare cu cateva 12 programe. Universitatea Babes-Bolyai a ajuns pe cea mai buna pozitie printre universitatile romanesti, pentru cea mai populara disciplina pentru acestea: Limbi Moderne, cu un loc in Top 101-150, fiind urmata de Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Vest din Timisoara, in Top 151-200.

Universitatile romanesti in top:

Comparativ cu editia din 2015 a Clasamentului universitatilor in functie de disciplina, se pot observa multiple schimbari in pozitiile ocupate de universitatile romanesti: doua dintre acestea au pozitii mai bune, doua au scazut din clasament, iar pentru patru cazuri, universitatile si-au pastrat pozitiile. Acest lucru poate reprezenta performante stabile pentru institutiile romanesti.

Reputatia Romaniei in cadrul academic a avut de suferit in acest an, scorul mediu pentru indicatorul reputatiei academice a scazut de la 55.4 la 53.89. De asemenea, cu toate ca sunt cele mai cautate universitati pentru oportunitatile de angajare, scorul mediu pentru indicatorul reputatiei angajatorilor a scazut de la 72.5 in 2015, la 70.59.

Aurora Burducea, specialist QS Intelligence Unit declara: Principala componenta a clasamentelor este Reputatia Academica, care poate avea o pondere majora in scorul final (70% pentru Limbile moderne, de exemplu). In majoritatea specializarilor STEM (Stiinte, Tehnologie, Inginerie, Matematica) ponderea este de 40%, restul scorului fiind alcatuit din Reputatia Angajatorului (intre 10 si 30%) si doi indicatori care masoara activitatea stiintifica (numarul de citatii per articol si h-index).

Reputatia universitatiilor romanesti a regresat usor anul acesta: media Reputatiei Academice a scazut de la 55.4 la 53.89 iar cea a angajatorilor de la 72.5 la 70.59. In schimb, calitatea activitatii stiintifice masurata prin numarul de citatii primite de fiecare cadru didactic s-a imbunatatit de la 62.25 la 63.72.

QS Quacquarelli Symonds ofera analize specializate asupra mediului academic universitar si de afaceri inca din anul 1990. Clasamentele internationale ale universitatilor (QS World University Rankings) sunt cele mai populare din lume (conforma statisticilor Alexa si indicatorilor social media), oferind anual studentilor, parintilor, angajatorilor si universitatilor informatii si analize asupra invatamantului universitar la nivel mondial. Clasamentul international al universitatilor in functie de disciplina poate fi consultat aici.

Lista castigatorilor pentru fiecare disciplina: