Regimul termic va fi oscilant in urmatoarele doua saptamani, cu temperaturi medii diurne ce vor ajunge si pana la 20 de grade Celsius la inceputul lunii aprilie si cu ploi pe arii extinse in perioada 21 - 25 martie, cantitati mai insemnate urmand sa fie consemnate in data de 23 martie, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 21 martie - 3 aprilie, data luni publicitatii, informeaza Agerpres.

Banat

In prima zi a intervalului, vremea va fi calda, astfel incat media regionala a maximelor termice va fi de 14 grade. Apoi se va produce o racire, pana in jurul datei de 23 martie, cand temperaturile diurne, in medie in jurul a 10 grade, se vor situa sub cele normale ale perioadei. Din 24 martie si pana la sfarsitul intervalului, valorile maxime vor creste treptat, ajungand, in medie, pana spre 20 de grade. In ceea ce priveste regimul termic nocturn, acesta nu se va modifica semnificativ in prima saptamana de prognoza, cand va fi cuprins, in medie, intre 0 si 2 grade, apoi va creste treptat, pana spre valori medii de 6 - 8 grade.

In intervalul 21 - 24 martie, ploile isi vor face aparitia in cea mai mare parte a regiunii, iar cantitatile de apa vor fi insemnate. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine ridicata si dupa data de 29 martie, insa acestea vor fi izolate si slabe cantitativ.

Crisana

Inceputul primei saptamani va debuta cu o vreme calda pentru aceasta perioada, cu temperaturi medii diurne de 12 - 13 grade, care vor scadea apoi spre 9 - 10 grade, pana in data de 24 martie. Ulterior, vremea se va incalzi semnificativ, prima saptamana a lunii aprilie urmand a fi caracterizata de temperaturi maxime, in medie, de 18 - 20 de grade. O tendinta asemanatoare, de crestere, va avea si regimul termic nocturn, de la valori de 0 - 2 grade in prima saptamana, pana la 6 - 7 grade catre sfarsitul intervalului.

Ploile isi vor face aparitia in intervalele 21-25 martie, respectiv 29 martie -3 aprilie, cu un maxim al acestora in jurul datei de 23 martie, cand se vor semnala pe arii extinse, iar cantitatile de apa pot fi insemnate.

Transilvania

Prima zi a intervalului va fi calda, cu maxime termice care se vor situa, in medie, in jurul valorii de 12 grade, apoi vremea va intra intr-un proces de racire, pana in jurul datei de 24 martie, cand temperaturile medii diurne vor fi de 7 - 8 grade. Din 25 martie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, valorile maxime vor creste treptat, ajungand, in medie, pana la 17 - 18 grade. Regimul termic nocturn va oscila, in medie, intre -4 si 4 grade, cu cele mai scazute valori in intervalul 25 - 28 martie.

In intervalul 21-25 martie vor fi ploi pe arii extinse, iar la mijlocul primei saptamani de prognoza acestea se vor transforma, indeosebi in depresiuni, in lapovita si ninsoare. Izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate. Ploi slabe si izolate vor fi posibile si dupa data de 29 martie.

Maramures

Dupa o medie a temperaturilor maxime de 9 - 10 grade la inceputul intervalului, din data de 25 martie vremea se va incalzi semnificativ, astfel ca in prima saptamana a lunii aprilie se vor inregistra maxime, in medie, intre 16 si 18 grade. Temperaturile minime se vor mentine in jurul pragului de inghet pana in data de 28 martie, urmand o incalzire treptata, pana spre valori medii de 4 - 5 grade la sfarsitul intervalului de prognoza.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, predominant sub forma de ploaie, va fi mai ridicata in intervalele 21 - 25 martie, respectiv 29 martie - 3 aprilie.

Moldova

In primele doua zile, valorile diurne, in medie de 11 - 12 grade, vor fi mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada. In zilele urmatoare, temperaturile maxime vor scadea, pana spre o medie regionala de 6 grade, pentru ca dupa data de 25 martie vremea sa se incalzeasca semnificativ, pana spre maxime in jurul a 18 grade. Daca in prima saptamana media regionala a temperaturilor minime se va situa in jurul pragului de 0 grade, sfarsitul lunii martie si inceputul lui aprilie vor aduce valori medii pozitive, de pana la 4 - 6 grade.

Intre 21 si 24 martie, temporar se vor semnala precipitatii, ploi in primele doua zile, apoi si lapovite si ninsori, cu un maxim al acestora in jurul datei de 23 martie, cand cantitatile de apa inregistrate vor fi insemnate. Dupa data de 25 martie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi relativ redusa.

Dobrogea

Temperaturile maxime vor scadea treptat, de la valori medii de 13 - 14 grade in prima zi, pana la 8 grade in 24 si 25 martie. Acestea vor creste ulterior, inceputul lunii aprilie fiind caracterizat de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime, in medie regionala, de 14 - 15 grade. Primele trei nopti vor fi caracterizate de valori termice medii in jurul a 5 grade, apoi acestea vor scadea usor pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza. Din 28 martie minimele nocturne vor creste treptat si vor ajunge la valori medii de 6 - 7 grade.

In intervalul 21 - 25 martie va ploua temporar, pe arii mai extinse si moderat cantitativ in ziua de 23 martie.

Muntenia

Inceputul primei saptamani va debuta cu o vreme calda pentru aceasta perioada, cu temperaturi medii diurne de 15 - 16 grade, dupa care acestea vor scadea accentuat, pana in jurul datei de 24 martie. Apoi, vremea se va incalzi de la o zi la alta, primele zile ale lunii aprilie, fiind caracterizate de o medie regionala de 18 - 19 grade. La inceputul intervalului, temperaturile minime se vor situa in jurul valorii de 3 grade, apoi acestea vor scadea usor si vor deveni negative in 26 martie. In cea de-a doua saptamana de prognoza minimele nocturne vor creste treptat si vor ajunge la valori medii de 5 - 6 grade.

Vor fi ploi pe arii extinse in intervalul 21 - 25 martie, cand si cantitatile de apa vor fi mai importante, mai ales pe parcursul zilei de 23 martie.

Oltenia

Temperaturile maxime vor scadea accentuat, de la valori medii de 16 grade in prima zi, pana la 7 grade in 23 martie. Apoi, maximele diurne vor creste, indeosebi in cea de-a doua saptamana, astfel ca, la sfarsitul intervalului, acestea vor fi, in medie, de 18 - 19 grade. Regimul termic nocturn va oscila, in medie, intre 0 si 6 grade, cu cele mai scazute valori in 26 si 27 martie, iar cele mai ridicate la sfarsitul intervalului.

Vor fi ploi pe arii extinse in intervalul 21 - 25 martie, cand si cantitatile de apa vor fi mai importante, mai ales in zilele de 22 si 23 martie.

La munte

In prima saptamana, regimul termic diurn va oscila, in medie, intre 0 si 4 grade, cu cele mai scazute valori in 24 si 25 martie, apoi vremea se va incalzi si va ajunge la sfarsitul intervalului pana la valorii medii de 9 - 10 grade. Pe parcursul noptilor se vor inregistra minime preponderent negative, de pana la -7...-6 grade si, abia la inceputul lunii aprilie, acestea vor deveni usor pozitive.

In intervalul 21 - 25 martie, vor fi precipitatii, predominant ploi la inceput, apoi mai ales ninsori, cu un maxim al acestora in jurul datei de 23 martie, cand se vor semnala pe arii extinse, iar cantitatile de apa vor fi insemnate. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou dupa data de 29 martie.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.