Numarul persoanelor care au intrat in greva foamei la termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a crescut luni dupa amiaza la 65 de lideri de sindicat si salariati, acestia fiind nemultumiti de faptul ca administratorul special al complexului a denuntat in mod unilateral contractul colectiv de munca, informeaz Agerpres.

In paralel, 23 de mineri de la exploatarea miniera Livezeni au anuntat ca au decis sa se autoblocheze in subteran, potrivit liderilor sindicali din Valea Jiului.

"Prin denuntarea vechiului contractului colectiv de munca se pierd la salariu circa 700-800 de lei, adica chiar 40% pentru unii dintre angajati. Pierdem transportul, bonurile de masa si multe altele", a declarat, pentru Agerpres, presedintele Sindicatului Liber si Independent din Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crisovan.

In plus, liderul sindical acuza administratia CEH ca nu a tinut cont de recomandarile facute de sindicate, care au propus incetarea raporturilor de munca pentru 1.000 de persoane care indeplinesc conditiile de pensionare si limitarea salariilor conducerii companiei la maxim 5.000 de lei. In opinia acestuia, aplicarea acelor masuri ar fi impiedicat denuntarea contractului colectiv de munca.

"Toate masurile pe care le-am cerut: adica scoaterea la pensie a 1.000 de oameni (...) reducerea salariilor la maxim 5.000 de lei, dupa care puteam intra toti in somaj ca sa reducem (cheltuielile, n.red.). N-au vrut. Din cauza lor s-a denuntat contractul colectiv de munca. De asta suntem aici! Pana nu-i demite ministrul pe toti, noi nu plecam de aici! Sa puna interimari de la Bucuresti, de unde vor!", a afirmat presedintele SLIED.

Sindicalistii de la Mintia mai solicita separarea activitatilor de producere a energiei de cele de minerit, dar si intocmirea unui program de restructurare care sa tina cont de realitatile din teren.

"Cerem demisia conducerii Complexului, care a dus societatea in situatia in care se afla astazi. Ei au dus complexul in insolventa si tot ei fac programul de restructurare. Adica ei se schimba intre ei, din director general il pune pe o alta functie de director sau sef de divizie", a sustinut Crisovan.

Protestul angajatilor de la termocentrala Mintia se desfasoara in fata sediului companiei, la fata locului fiind prezenta luni si o ambulanta al carei personal medical a monitorizat starea de sanatate a oamenilor.

In cazul in care nu se vor gasi raspunsuri favorabile la solicitarile lor, energeticienii au in plan sa ramana peste noapte in cantina termocentralei, aflata la iesirea din societate.

25 de lideri sindicali si angajati de la termocentrala Mintia au intrat inca de luni dimineata in greva foamei, in fata sediului administrativ, solicitand demisia conducerii companiei, pe care o acuza de faptul ca a dus societatea la starea de insolventa de acum, iar, in paralel, in curtea termocentralei peste 100 de angajati au declansat un protest spontan inca de la prima ora de program.

Contractul colectiv de munca al angajatilor Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denuntat joi, 17 martie, de administratorul judiciar al companiei, in conditiile in care societatea se afla in procedura de insolventa. Potrivit unui comunicat al CEH, relatiile de munca dintre salariati si angajator urmeaza sa se deruleze in baza prevederilor din contractele individuale de munca.

Conducerea CEH precizeaza ca beneficiile si sporurile stipulate expres - valoric si procentual - in cadrul contractelor individuale de munca nu vor fi afectate. Compania mai arata ca, in cel mai scurt timp, va demara negocierea unui nou contract de munca.

CEH numara circa 6.300 de salariati care lucreaza la minele de carbune Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan, precum si la termocentralele Mintia si Paroseni. Compania are datorii de peste 1,2 miliarde de lei si se afla in procedura de insolventa din data de 7 ianuarie, conform unei hotarari luate de Tribunalul Hunedoara.