O studenta romanca a murit in accidentul de autocar care a avut loc duminica in apropierea localitatii Freginals, provincia Tarragona din Spania, a anuntat luni Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Amintim ca un autocar cu studenti Erasmus de diverse nationalitati s-a rasturnat si s-a ciocnit cu un alt vehicul pe o autostrada in nord-estul Spaniei, au anuntat duminica serviciile de interventie. 13 persoane si-au pierdut viata.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Studenta care si-a pierdut viata in accidentul de autocar din Spania avea 23 de ani, era in anul I, la studii de master, la Facultatea de Geografie si Geologie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi iar, din luna februarie 2016, urma un stagiu de studiu Erasmus la Universitatea din Barcelona, a anuntat, luni, "cu profunda indurerare", institutia de invatamant superior mentionata, informeaza Agerpres.

"Din respect pentru familie, nu putem face cunoscut numele studentei. Universitatea transmite condoleante familiei indurerate, colegilor si prietenilor", se arata pe site-ul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

UPDATE 2 Anchetatori: Unele victime nu purtau centuri de siguranta

Anchetatorii spanioli incearca luni sa stabileasca cauzele accidentului in care si-au pierdut viata 13 studente straine, dintre care sapte din Italia si doua din Germania, dupa ce autocarul in care se aflau s-a rasturnat pe autostrada, transmite AFP.

Autoritatile din Catalonia, unde s-a produs accidentul, au anuntat ca s-au inregistrat victime de 6 nationalitati.

"Este vorba despre 13 tinere femei, cea mai tanara de 19 ani si cea mai in varsta de 25 de ani", a declarat directorul departamentului de Interne din Catalonia, Jordi Jane.

"Sapte veneau din Italia, doua din Germania, una din Romania, una din Austria, una din Franta si una din Uzbekistan", a continuat acesta intr-o conferinta de presa desfasurata la Tortosa, cartier general al operatiunilor de salvare.

"Unele dintre ele nu purtau centuri de siguranta" in momentul accidentului. "Au murit strivite intre autocat si sosea", a explicat Jordi Jane intr-un interviu radio.

34 de persoane au fost ranite, insa Jane a refuzat sa dea numarul celor care se afla in continuare in pericol, situatia schimbandu-se de la o ora la alta. "Una dintre persoanele care se afla in stare critica este acum in stare grava", a explicat oficialul spaniol.

Consulatul General al Romaniei la Barcelona este in legatura cu familia persoanei decedate si cu autoritatile spaniole competente si va acorda asistenta consulara necesara, informeaza MAE intr-un comunicat de presa.

"Decesul cetateanului roman a fost confirmat de autoritatile spaniole in cursul acestei nopti, ca urmare a procedurilor complexe de identificare a victimelor. Imediat dupa producerea accidentului la 20 martie 2016, Consulatul General al Romaniei la Barcelona a contactat in regim de urgenta autoritatile spaniole si o echipa mobila a oficiului consular s-a deplasat la locul accidentului in Freginals, la morga din Tortosa la care au fost transportate persoanele decedate, precum si la Centrul de Management al Crizei constituit de autoritatile locale. Reprezentantii oficiului consular au discutat cu directorul teritorial al Protectiei Civile, primele informatii oferite de autoritatile spaniole referindu-se strict la cetatenia persoanelor ranite in accident, printre care nu se aflau si cetateni romani", precizeaza MAE.

Amintim ca un autocar cu studenti Erasmus de diverse nationalitati s-a rasturnat si s-a ciocnit cu un alt vehicul pe o autostrada in nord-estul Spaniei, au anuntat duminica serviciile de interventie, potrivit agentiilor DPA si EFE, citate de Agerpres. Potrivit autoritatilor spaniole, 13 persoane si-au pierdut viata in accidentul de duminica.

Accidentul s-a produs la primele ore ale diminetii in apropiere de orasul-port Tarragona.

La bordul autocarului se aflau 56 de studenti Erasmus de diverse nationalitati care se intorceau de la un festival din Valencia.

Mai multi pasageri au fost de asemenea raniti, unii fiind in stare critica.