Academicianul Solomon Marcus a fost inmormantat duminica la Cimitirul Evreiesc "Filantropia", potrivit unui anunt al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, citata de Agerpres. Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit joia trecuta, la varsta de 91 de ani.

Acad Solomon MarcusFoto: Hotnews

"Incetarea din viata a academicianului Solomon Marcus este o grea pierdere pentru intreaga societate romaneasca, nu numai pentru familie, pentru prieteni, pentru stiinta romaneasca sau pentru comunitatea evreiasca. Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania isi exprima durerea fata de aceasta imensa pierdere si transmite condoleante familiei indoliate. (...) Comunitatea evreiasca din Romania a pierdut un om care a suferit, in tinerete, pentru ca era evreu si care a stiut, toata viata, sa isi poarte evreitatea cu demnitate, constituind un exemplu al valorilor de talie mondiala pe care evreii le-au daruit culturii romane", arata Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, intr-un comunicat.

Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania evidentiaza contributia sa la dezvoltarea stiintei romanesti.

"A vorbi despre Solomon Marcus numai ca despre un eminent om de stiinta sau academician, autor a peste 50 de carti si sute de articole, profesor universitar cu un remarcabil talent pedagogic, ar insemna sa pierzi din vedere latura sensibila, profund umana a personalitatii sale. De fapt, tocmai pregatirea sa stiintifica si artistica si aceasta sensibilitate, cuplata cu o minte analitica stralucitoare, i-au permis, pe langa succesele in sfera matematicii, sa fie un pionier in domeniul poeticii matematice, al lingvisticii matematice, al semioticii aplicate la artele frumoase. (...) Contributiile lui Solomon Marcus la dezvoltarea stiintei romanesti au fost recunoscute nu numai prin elogiile primite de la confratii din tara si din strainatate, precum si de la studentii sai, ci si prin numeroasele si prestigioasele distinctii care i-au fost acordate, dintre care amintim numai Ordinul National 'Serviciul Credincios' in grad de Comandor, Ordinul National 'Serviciul Credincios' in grad de Mare Ofiter si Ordinul National ' Steaua Romaniei' in grad de Cavaler. Sa-i fie amintirea binecuvantata!", se mai arata in comunicat.