Centrele marilor orase din tara vor fi in bezna de Ora Pamantului, in intervalul orar 20.30-21.30, oamenii fiind invitati sa asiste la diverse spectacole si sa cante sau sa isi foloseasca bicicletele la plimbari simbolice. La Constanta se va juca "Ovidius pe intuneric", transmite Mediafax.

Ora PamantuluiFoto: orapamantului.ro

La Constanta, sub sloganul "Fii si tu un erou pentru planeta ta! Foloseste-ti super puterea pentru a stinge luminile timp de o ora!", echipa organizatiei neguvernamentale Mare Nostrum sarbatoreste, pentru al cincilea an consecutiv, Ora Pamantului, si ii invita pe locuitorii orasului sa se ralieze acestei cauze.

"Anul acesta, pe 19 martie, se sting toate luminile! Te asteptam in Parcul Tabacarie, din Constanta, in intervalul 20.30 - 21.30, sa celebram Ora Pamantului sub cerul liber, in lumina lumanarilor! Stinge toate becurile din casa si vino cu cele uzate la tombola de becuri, unde ai ocazia sa castigi premii supriza acordate de catre Patrula de Reciclare Locala Constanta! Becurile nu sunt biodegradabile si de aceea este important sa le reciclam", spun reprezentntii organizatiei.

Voluntarii au pregatit si sute de suporturi de lumanari, care vor fi folosite in crearea diverselor forme si mesaje.

De asemenea, si jandarmii constanteni au anuntat ca se alatura acestei campanii, prin reducerea consumului de energie electrica, atat la sediile unitatilor, dar si in locuintele proprii.

De asemenea, studentii Facultatii de Arte din cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanta au pregatit pentru sambata, de la 20.30 si pana la 21.30, o modalitate alternativa de a se alatura celor care celebreaza Ora Pamantului, prezentand, in premiera, spectacolul "Ovidius pe intuneric".

Municipalitatea ploiesteana a decis ca sambata, in intervalul orar 20.30 - 21.30, iluminatul public in zona centrala (Centrul Civic si Bulevardul Independentei) sa fie oprit pentru a atrage atentia asupra problemelor grave cauzate de schimbarile climatice cu care se confrunta planeta. Ploiestenii sunt invitati sa iasa la o tura cu bicicleta, o alergare scurta sau o simpla plimbare simbolica prin oras, impreuna cu prietenii, vecinii, familia sau colegii.

In 2013, Ploiestiul a luptat pentru a deveni Capitala Earth Hour, iar competitia i-a oferit locul trei.

La Arad, Ora Pamantului va fi marcata pe platoul din fata Primariei, cu incepere de la ora 19.30, prin mai multe actiuni de constientizare asupra uneia dintre cele mai mari amenintari actuale - schimbarile climatice.

In fata Primariei municipiului Arad va avea loc un concert unplugged, iar aradenii sunt invitati sa isi ia cu ei instrumente muzicale care nu au nevoie sa fie conectate la reteaua de curent. Intre orele 20.30 si 21.30 se va sista iluminatul strada pe bulevardul Revolutiei si in cladirea Primariei, timp in care se vor aprinde lumanari, iar artistul Fly de la B-ton va sustine, pe platoul din fata Primariei, un recital acustic fara amplificare.

Pentru ca evenimentul sa fie unul de amploare, Primaria i-a invitat pe toti doritorii sa participe la acest proiect sa-si aduca chitarele, tamburinele, shakerele sau orice instrumente muzicale detin pentru a contribui muzical la campania de constientizare marcata de Ora Pamantului.

Autoritatile din Slatina vor marca sambata seara Ora Pamantului si vor stinge lumina, sambata seara, pe principalele artere de circulatie din municipiu si la sediile institutiilor pe care municipalitatea le are in subordine. Reprezentantii Primariei au facut un apel si catre cetatenii orasului sa se alature campaniei.

"Primaria Slatina participa pentru a opta oara consecutiv la aceasta actiune, al carei scop consta in protejarea mediului inconjurator si in sensibilizarea populatiei cu privire la reducerea consumului de energie electrica. Locuitorii urbei sunt indemnati sa sprijine aceasta actiune prin decuplarea produselor electrocasnice din locuinte", a declarat Mediafax Mugurel Manea, purtatorul de cuvant al Primariei Slatina.

La Cluj, Consiliul Judetean va marca Ora Pamantului incepand cu ora 20.30 si va intrerupe iluminatul interior, dar si cel ambiental exterior al institutiei timp de o ora. Totodata, in acelasi interval, cladirile tuturor institutiilor subordonate CJ, exceptand cele in care se desfasoara activitati care presupun existenta unui consum de electricitate neintrerupt, cum sunt unitatile spitalicesti, vor reduce la maxim sau chiar vor sista folosirea energiei electrice.

Conducerea CJ Cluj a anuntat ca i-a indemnat pe angajatii institutiei, dar si pe cei ai celorlalte 41 de institutii din subordine - institutii si servicii publice de interes judetean, regii autonome, societati comerciale, unitati de invatamant special, institutii de cultura - "sa stinga luminile din locuintele personale".

De asemenea, si Primaria Cluj-Napoca a anuntat ca se alatura initiativei de marcare a Orei Pamantului a asociatiei Tineretul ONU din Romania, filiala Cluj, astfel incat s-a dispus stingerea iluminatului public in Piata Unirii, timp de o ora, intre 20.30 - 21.30. In acest interval, reprezentantii asociatiei Spirit Flames vor oferi o reprezentatie de jonglerie cu focul.

Si municipiul Brasov se alatura celor peste 7.000 de orase din intreaga lume care vor participa la Earth Hour, urmand ca sambata seara, intre orele 20.30 - 21.30, sa fie oprit iluminatul public in centrul vechi al Brasovului. Astfel, sambata, in intervalul orar 20.30 - 21.30, iluminatul public va fi oprit pe mai multe strazi din centrul vechi al orasului pe strazile Muresenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan, Michael Weiss, Postavarului, Politehnici si Diaconu Coresi. De asemenea, luminile vor fi stinse in Piata Sfatului si in Piata Enescu, in zona Rectorat, precum si in zona cladiri Primariei Brasov, a Postei si in Parcul Titulescu.

De asemenea, Institutia Prefectului Brasov a anuntat ca sistemul de iluminat interior si exterior al Prefecturii, va fi oprit in acelasi interval.

La Suceava, Prefectura si un centru comercial din municipiul Suceava au anuntat ca vor marca Ora Pamantului stingand, timp de o ora, iluminatul ornamental.

Astfel, Prefectura Suceava a anuntat ca se alatura acestui eveniment global si initiativei internationale de protejare a mediului prin stingerea luminilor de pe fatada cladirii Palatului Administrativ din Suceava, in intervalul orar 20.30-21.30.

In ce priveste centrul comercial, acesta va opri sambata, in intervalul orar 20.30 - 21.30, iluminatul exterior aferent totemurilor, stalpilor din parcare, fatadei si proiectoarelor turnului.

La Sfantu Gheorghe, va fi promovat, de Ora Pamantului, cantatul.

Initiatorul evenimentului, Madalin Guruianu, a declarat ca anul acesta, Asociatia de Tineret "Ecou" pe care o reprezinta va celebra Ora Pamantului, urmand ca in Parcul Elisabeta sa se cante, incepand cu ora 20.30, la lumina lumanarilor. Potrivit lui Guruianu, trecatorii care vor dori sa se alature campaniei Ora Pamantului vor primi de la reprezentantii Asociatiei de Tineret "Ecou" carti cu versurile pieselor ce vor fi cantate.

Pitestiul si Mioveniul se vor alatura evenimentului, urmand sa se stinga iluminatul public in zonele centrale. La Mioveni, sambata, intre orele 20.30 si 21.30 se va stinge iluminatul public in zona centrala, iar pe platoul din centrul civic se va scrie cu lumanari mesajul "Ora Pamantului 2016". De asemenea, voluntarii Asociatiei de Dezvoltare Durabila pentru Tineret Mioveni vor lansa lampioane.

Timisoara va marca Ora Pamantului prin concerte si un spectacol de foc, acestea urmand sa aiba loc in Piata Libertatii din centrul municipiului.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, orasul, care a fost Capitala Earth Hour Romania in anul 2013, va sarbatori, duminica, intre orele 20.30 si 21.30, "Ora Pamantului", la eveniment fiind invitati sa participe o trupa de artisti cu foc si trupa de menestreli Pregrinii. "Pentru a marca Ora Pamantului 2016, municipalitatea timisoreana impreuna cu Casa de Cultura a Municipiului organizeaza in Piata Libertatii, cu incepere de la ora 20.30, spectacolul . Noua piata de evenimente a Timisoarei va gazdui un spectacol de foc, lumina si muzica live, prezentat de Amaris Agni, artistii focului si trupa Peregrinii, menestrelii cetatii¬, se arata intr-un comunicat transmis de Primaria Timisoara.

La Sibiu, Muzeul National Brukenthal din Sibiu se alatura campaniei "Earth Hour" (Ora Pamantului), astfel ca va stinge lumina timp de o ora. "Muzeul National Brukenthal se alatura si in acest an campaniei Earth Hour prin intreruperea iluminatului la sedii in data de 19 martie, in intervalul orar 20:30 ¬ 21:30¬, se arata intr-un comunicat al muzeului.

La Bistrita, Ora Pamantului va fi marcata cu proteste, lampioane, turul orasului de bicicleta si spectacol de acrobatii pe bicicleta.

Ecologistii bistriteni vor sa atraga atentia autoritatilor, inainte de Ora Pamantului, ca nu sunt de acord cu taierea a 104 copaci din Piata Centrala, zona in care urmeaza sa se desfasoare si actiunile prilejuite Earth Hour. In aceasta zona Primaria municipiului Bistrita are un proiect de modernizare a pietei, astfel ca ecologistii i-au invitat pe bistriteni sambata seara, inainte de a sarbatori Ora Pamantului, sa vina in Piata Centrala si sa adopte cate un copac amenintat de drujba Primariei.

La ora 20.00 centrul istoric al municipiului Bistrita se va cufunda in bezna totala, cu putin inainte de stingerea iluminatului public in oras, cercetasii bistriteni urmand sa amplaseze lampioane in zona pietonala a orasului. Cat orasul va fi cufundat in bezna, scena va fi iluminata ecologic, de bicicletele eco, inventate de un bistritean.

La Alba Iulia, iluminatul public va fi oprit, sambata seara, in intervalul orar 20.30 - 21.30, in Cetatea Alba Carolina.

"Pe 19 martie in intervalul 20.30 - 21.30, indivizi si comunitati, companii si institutii din intreaga lume vor stinge luminile timp de o ora pentru a transmite un mesaj global despre nevoia de a fi responsabili fata de mediul inconjurator si de a ne implica in construirea unui viitor durabil", a aratat Primaria Alba Iulia.

Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum pot fi determinati oamenii sa constientizeze una din cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice. Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Evenimentul a aparut pe 31 martie 2007, la Sydney, cand doua milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora.

In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. In 2010, 4.500 de orase din 128 de tari au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile. In prezent, comunitatea de sustinatori Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de orase, din peste 152 de tari.