Circa 3.500 de sanctiuni contraventionale in valoare de aproape 1.500.000 de lei au fost aplicate in aceasta saptamana de angajatii IGSU in urma unor controale pe linia respectarii masurilor de aparare si stingere a incendiilor la operatori economici cu activitati in domeniile comert, alimentatie publica si de agrement, precum si la unitati sanitare, informeaza Agerpres

''In cursul acestei saptamani, inspectorii de prevenire au continuat activitatile de indrumare si control, pe linia respectarii masurilor de aparare si stingere a incendiilor la operatori economici cu activitati in domeniile comert, alimentatie publica si de agrement (cluburi, baruri, discoteci, sali de cinema, sali de spectacol), precum si la unitati sanitare. Astfel, personalul specializat din componenta serviciilor profesioniste pentru situatii de urgenta a desfasurat 1.478 de controale la nivel national, in urma carora au fost aplicate 3.458 de sanctiuni contraventionale - 2.904 avertismente si 541 amenzi contraventionale -, in cuantum de 1.482.554 lei'', se arata intr-un comunicat al IGSU.

Pe langa identificarea si inlaturarea disfunctionalitatilor specifice, specialistii IGSU au asigurat instruirea personalului angajat, astfel incat acestia sa cunoasca si sa respecte regulile de prevenire a incendiilor, si au desfasurat exercitii de evacuare cu personalul aflat la locul de munca.

Tot in aceasta saptamana, la nivel national, s-au efectuat 1.386 actiuni pentru educarea preventiva, pregatirea si verificarea adoptarii masurilor de protectie a populatiei privind modul de comportare specific tipurilor de risc.

Totodata, inspectorii de prevenire au fost angrenati in 20 de comisii de receptie pentru verificarea respectarii cerintelor de securitate la incendiu pe timpul executiei lucrarilor de constructii si au continuat analizarea documentatiilor necesare acordarii avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu si protectie civila, precizeaza IGSU.

Concomitent cu activitatile de control asupra respectarii normelor de aparare impotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunitatilor operative de interventie au efectuat si actiuni de recunoastere la categoriile de obiective cuprinse in planurile de verificare.

In plan operational, in aceeasi perioada, la nivel national, au fost derulate 5.685 de interventii, salvatorii fiind solicitati la 350 misiuni de stingere a incendiilor, 4.831 de cazuri pentru acordarea primului ajutor medical, opt misiuni de descarcerare si 122 pentru deblocare/salvare.

''De asemenea, in cele cinci zile, 4.663 de persoane au fost asistate medical de catre pompierii care incadreaza echipajele de prim-ajutor medical, iar 21 au fost salvate din medii ostile vietii'', potrivit sursei citate.