Horatius Dumbrava, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat vineri, la Oradea, ca in randul judecatorilor din penal, de la toate curtile de apel, este "o mare framantare" in legatura cu recenta decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), el acuzand faptul ca prin aceasta se dau lectii magistratilor cum sa evalueze probele, ceea ce este "nepermis" si forteaza limitele Legii fundamentale, informeaza Agerpres.

"Noi ne confruntam, din pacate, si cu alte probleme care afecteaza activitatea noastra, dincolo de lipsa de personal, de sedii necorespunzatoare, nu e cazul astazi la Oradea, ne confruntam cu situatii care nu depind de noi. Si ma refer la eternele decizii ale Curtii Constitutionale. Este opinia mea, nu neaparat asumata in Consiliul Superior al Magistraturii, dar e o mare framantare in corpul magistratilor astazi cu referire la acea decizie data saptamana trecuta de Curtea Constitutionala", a declarat, in conferinta de presa, Horatius Dumbrava.

Membrul CSM a subliniat ca pe fond trebuie sa se respecte decizia Curtii Constitutionale, dar considera ca aceasta a fortat limitele Constitutiei.

"Eu, personal, nu pot sa nu remarc cum Curtea Constitutionala a fortat limitele Constitutiei Romaniei, cum Curtea Constitutionala da lectii cum trebuie sa fie judecata o cauza de catre instantele judecatoresti. Ba, mai mult, un judecator al CC isi permite sa dea lectii instantelor si judecatorilor cum ar trebui apreciate probele, cand ar trebui probele, de ce ar fi trebuit apreciate probele, intr-un fel sau altfel. Este nepermis ceea ce se intampla, eu sper ca in acest moment CC sa-si realizeze dimensiunile sale constitutionale si sa lase instantele judecatoresti ca pe parcursul logic al Constitutiei sa isi creeze o practica judiciara unitara", a subliniat Dumbrava.

El a mai afirmat ca, in prezent, toate colectivele de judecatori din penal, de la toate curtile de apel, discuta 'aceasta mai mult decat discutabila' decizie a Curtii Constitutionale si, probabil, in urma acestor discutii se va ajunge la anumite concluzii ce vor fi aplicate in salile de judecata.

Curtea Constitutionala a Romaniei a precizat, in motivarea publicata pe 9 martie, ca decizia privind supravegherea tehnica se va aplica dosarelor aflate pe rolul instantelor de judecata, nu cauzelor definitiv solutionate pana la data publicarii sale.