Klaus Iohannis a declarat vineri seara, la Bruxelles, ca spera ca acordul UE-Turcia va conduce la reducerea semnificativa sau chiar la stoparea fluxurilor de migranti ilegali care patrund in Uniunea Europeana dinspre Turcia, adaugand ca nu nu impune obligatii suplimentare Romaniei.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Am agreat o declaratie UE-Turcia, care cuprinde angajamentele reciproce privind gestionarea migratiei. Salut intelegerea la care am ajuns si sper ca aceasta va conduce la reducerea semnificativa sau chiar la stoparea fluxurilor de migranti ilegali care patrund in Uniunea Europeana dinspre Turcia", a declarat presedintele dupa reuniunea UE-Turcia, potrivit Mediafax.

Romania a sustinut in cadrul reuniunii necesitatea unei abordari cuprinzatoare si coerente a Uniunii Europene in gestionarea provocarilor generate de migratie si ajungerea la un acord cu privire la propunerile prezentate de catre Turcia, cu conditia ca masurile agreate sa fie pe deplin compatibile cu legislatia europeana si cu legislatia internationala, a spus presedintele.

"S-a agreat asupra returnarii in Turcia a noilor migranti ilegali care ajung in Grecia, in insulele grecesti din Turcia. Returnarea poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european si international. Cazurile de returnare urmand a fi analizate individual, deci nu poate fi vorba de expulzari colective. Doresc sa subliniez ca acest mecanism are un caracter exceptional si temporar", a declarat Iohannis.

In cadrul reuniunii s-a stabilit ca pentru fiecare migrant intrat ilegal si returnat in Turcia, UE sa ia un refugiat din Turcia, in cadrul schemelor deja stabilite anul trecut.

"Vreau sa subliniez ca deciziile de astazi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru Romania. Aceasta relocare din Turcia in UE se face in cadrul cotelor care au fost aprobate in anul trecut deja. Am convenit ca odata ce vor fi stopate trecerile ilegale dinspre Turcia spre UE sau se va reduce semnificativ numarul acestora, ar putea fi activata schema de admisie umanitara voluntara la care statele membre pot contribui pe baze voluntare", a declarat Iohannis.

Uniunea Europeana s-a angajat sa accelereze procesul de utilizare a celor trei miliarde de euro alocate pentru facilitatea pentru refugiatii din Turcia, iar dupa ce aceste fonduri vor fi complet utilizate si in scopul in care au fost ele prevazute, se vor mobiliza fonduri suplimentare pentru aceasta facilitate de pana la trei miliarde de euro pana la finele anului 2018.

"De asemenea, Turcia s-a angajat sa ia toate masurile necesare pentru a preintampina crearea de noi rute ilegale de migratie inspre Europa venind din Turcia. In acest context am subliniat necesitatea monitorizarii atente a eventualelor rute alternative de migratie in scopul contracararii acestora in situatia in care ruta din regiunea Balcanilor de Vest este, cum stim, practic blocata", a mai spus presedintele.

Presedintele a mai spus ca s-a agreat si accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci si ca s-a deschis un nou capitol de aderare a Turciei la UE.

"Referitor la procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetatenii turci, s-a agreat accelerarea procesului, insa cu respectarea tuturor conditionalitatilor in scopul finalizarii procesului pana la sfarsitul lunii iunie a anului curent. In ceea ce priveste negocierile de aderare cu Turcia, s-a decis deschiderea unui nou capitol de negociere, anume capitolul 33, chestiuni bugetare", a declarat Iohannis.

Declaratii Klaus Iohannis, dupa summitul de la Bruxelles:

  • Deciziile de azi nu introduc cote suplimentare pentru Romania
  • Aceasta relocare din Turcia in UE se face in cadrul cotelor aprobate in anul trecut
  • Dupa stoparea trecerilor ilegale, va putea fi activata schema de admisie voluntara
  • Am reiterat pozitia Romaniei privind caracterul voluntar al oricarui angajament de relocare
  • Romania considera important parteneriatul UE cu Turcia
  • UE s-a angajat sa accelereze procesul de utilizare al celor 3 miliarde de euro alocate pentru Turcia
  • Doar dupa cheltuirea lor se vor mobiliza fonduri suplimentare de pana la 3 mld euro
  • Turcia s-a angajat sa ia toate masurile necesare pentru a preintampina crearea de noi rute de migratie
  • Am subliniat necesitatea monitorizarii atente a eventualelor rute alternative pentru contracararea acestora
  • Referitor la vize (pentru cetatenii turci), s-a agreat accelerarea procesului, dar cu respectarea tuturor conditionalitatilor
  • S-a decis deschiderea unui nou capitol de negociere (pentru aderarea Turciei la UE), cel referitor la chestiuni bugetare
  • Sustinem propunerea Comisiei privind ajutorul de urgenta pentru Grecia
  • In concluziile reuniunii a fost introdus inclusiv la solicitarea mea un mesaj important privind sprijinirea industriei siderurgice
  • Am evocat necesitatea accelerarii masurilor antidumping pentru a proteja economiile statelor membre ale UE