Peste 20 de tone de produse lactate de la Bradet au fost retrase de pe piata din Romania, iar conducererea Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda romanilor sa arunce produsele de la firma argeseana daca le au acasa, informeaza Mediafax.

Lactate BradetFoto: Facebook/ Lactate Bradet

Conducerea ANSVSA a anuntat, vineri, ca peste 20 de tone de produse lactate de la firma argeseana "Bradet" au fost retrase de pe piata. O decizie similara a fost luata in Spania (1.112 kg) si Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate romanesti.

"Au fost retrase de pe piata toate produsele fabricate in luna februarie. Exista posibilitatea ca produse sa mai fie in casele oamenilor. Le recomandam sa nu le consume", a declarat Andrei Butaru, directorul ANSVSA.

Butaru a mai spus ca, in eventualitatea in care patronul firmei Bradet va dori sa reia productia, reprezentanti ai ANSVSA se vor deplasa la fabrica pentru a observa daca sunt indeplinite conditiile in vederea autorizarii, scrie Agerpres.

El a explicat ca un produs alimentar poate sa fie corespunzator din punct de vedere sanitar, insa se poate contamina pe durata transportului, prin manipulare sau gestionare.

Potrivit lui, in prezent, produsele alimentare din Romania sunt "sigure", dupa cum au aratat analizele facute.

Butaru a anuntat ca va fi introdus si controlul E.coli pentru producatorii de produse alimentare de origine animala.

"Avem in lucru un ordin, in care anul acesta o sa introducem controlul inclusiv pe E.coli, program care se va desfasura incepand cu aprilie si terminand cu decembrie 2016", a mai spus Butaru.

Comisia Europeana a emis o alerta privind posibila existenta a bacteriei Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania, dupa ce Italia a semnalat imbolnavirea copilului roman internat in Florenta. Alerta, emisa in sistemul Comisiei Europene privind siguranta alimentara (RASFF), atrage atentia asupra riscului existentei bacteriei "Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania".

Comisia Europeana avertizeaza ca exista risc "grav" de imbolnavire de la acest produs, avertizand toate statele membre sa efectueze verificari in reteaua de distribuire.