In localitatea franceza Montesson (20 km distanta de Paris) a avut loc vineri o ceremonie de celebrare a inventatorului roman Traian Vuia la aniversarea a 110 ani de la zborul lui Traian Vuia, informeaza Le Parisien. La ceremonie au participat ambasadorul Luca Niculescu, precum si singurul roman care a zburat in spatiu - Dumitru Prunariu.

Primarul din Montesson alaturi de Dumitru Prunariu si ambasadorul Luca NiculescuFoto: Ambasada Romaniei in Franta

Reamintim ca pe 18 martie 1906 Traian Vuia si-a testat avionul in Montesson, unde a zburat pe o distanta de 25 de metri inainte de a se lovi intr-un copac. Avionul a fost numit Traian Vuia Nr. 1 si a fost realizat la atelierul Hockenjos & Schmitt in Paris. Dupa ce avionul a fost reparat si modificat, Traian Vuia a mai facut doua zboruri pe 12 si 19 august 1906.

Aparatul de zbor al lui Traian Vuia

Aparatul de zbor al lui Traian Vuia

Foto: Wikipedia

"La ceremonie au participat cateva zeci de oameni, printre ei s-au numarat multi elevi de la Liceul Pablo Picasso din localitate. Au fost depuse coroane de flori de catre primarul localitatii si autoritatile romane. Din delegatia romana au facut parte Dumitru Prunariu si Aleodor Francu (fostul sef al Romatsa - n.red.). Amintirea lui Traian Vuia e foarte prezenta la Montesson, unde exista si o piateta cu numele sau, precum si o expozitie permanenta cu lucrarile sale", a declarat ambasadorul Luca Niculescu pentru HotNews.ro.