Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, in sedinta de joi, ca opiniile, aprecierile si concluziile exprimate in emisiunea 'Sinteza zilei' de la Antena 3 in data de 18 februarie, referitoare la punerea in executare de catre organele fiscale a hotararii judecatoresti definitive pronuntata in dosarul 'ICA', nu corespund realitatii si au afectat reputatia profesionala a Laurei Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), relateaza Agerpres.

'Verificarile Inspectiei Judiciare au relevat ca la data de 18 februarie 2016, in contextul punerii in executare de catre organele fiscale a hotararii judecatoresti definitive pronuntata in dosarul ICA, realizatorul emisiunii a facut trimitere la interviul acordat de doamna procuror ziarului 'Adevarul live' in data de 10 august 2014. S-a constatat ca aspectele prezentate in cadrul emisiunii au fost rupte din contextul interviului mentionat si, intr-o succesiune aparent logica si etapizata, a fost schimbat sensul ideilor exprimate initial de doamna procuror. Mai mult, in cadrul emisiunii s-a afirmat permanent si s-a acreditat ideea ca, in calitate de reprezentant al sistemului judiciar, doamna procuror sef este partinitoare in raport cu punerea in executare de catre organele fiscale a unei hotarari judecatoresti definitive', se arata intr-un comunicat al CSM.

Conform aceleiasi surse, pentru amplificarea afirmatiilor a fost prezentata in timpul emisiunii imaginea sefei DNA, insotita de afirmatia 'Kovesi da dreptate Antena 3!'.

Inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile si concluziile prezentate in cadrul emisiunii sunt nereale si contrare celor cuprinse in interviul acordat de Kovesi in anul 2014, reprezentand 'o vadita nerespectare a indatoririlor profesionale ce incumba jurnalistului si care presupun prezentarea informatiei in integralitatea sa'.

Concluzia Inspectiei Judiciare a fost ca emisiunea a avut 'un pronuntat caracter manipulativ', cu scopul de a inocula in randul opiniei publice ideea ca un inalt reprezentant al sistemului judiciar si conducator al parchetului care a instrumentat dosarul ICA se situeaza, prin afirmatiile sale, intr-o pozitie care concorda cu opinia postului TV Antena 3 privind modul de executare a hotararii judecatoresti definitive dispuse in cauza penala.

'Prin exprimarea unei astfel de concluzii in chiar tema emisiunii s-a urmarit subminarea increderii publice in corectitudinea analizei facute de procurorul sef al DNA in cadrul interviului din anul 2014 si implicit in privinta activitatii profesionale a procurorului sef al DNA. Plenul Consiliului a constatat ca prin modalitatea de lansare in spatiul public in mod trunchiat, partinitor si manipulativ, a unor afirmatii exprimate de doamna Laura Codruta Kovesi (...) in cadrul unui interviu anterior, s-au depasit limitele libertatii de exprimare si ale dreptului la informare, aducandu-se atingere reputatiei profesionale a acesteia', se mai arata in comunicatul CSM.

In plus, in baza unui protocol de colaborare incheiat la data de 17 noiembrie 2011, plenul CSM a hotarat sesizarea Consiliului National al Audiovizualului.

Pe 19 februarie, Kovesi a sesizat CSM, care a fost chemat sa constate daca informatiile difuzate de postul de televiziune pot sa afecteze negativ si nejustificat opinia publica.

'Avand in vedere ca in emisiunea mentionata realizatorul/ moderatorul a acreditat ideea ca procurorul sef al DNA, ca reprezentant al sistemului judiciar, este partinitor in raport cu punerea in executare, de catre organele fiscale, a respectivei hotarari judecatoresti definitive, doamna Laura Codruta Kovesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii sa constate daca neadevarurile difuzate sunt de natura sa afecteze negativ si nejustificat opinia publica, in sensul de a pune la indoiala autoritatea si impartialitatea autoritatii judiciare', preciza un comunicat al DNA.

Potrivit aceleiasi surse, procurorul sef al DNA nu a exprimat niciun punct de vedere privind modalitatea in care organele fiscale pun in executare o decizie judecatoreasca definitiva.

'Dimpotriva, procurorul sef Laura Codruta Kovesi reafirma cu fermitate principiul potrivit caruia orice hotarare judecatoreasca definitiva trebuie executata fara discutii si subliniaza ca acesta este un principiu de baza al statului de drept, care consacra separatia si echilibrul puterilor in stat, fiind clar stipulat in Constitutia Romaniei', se arata in comunicatul DNA din 19 februarie.

Conform sursei citate, Laura Codruta Kovesi aduce la cunostinta opiniei publice ca postul de televiziune Antena 3 nu i-a cerut niciun punct de vedere pe acest subiect.

'Concluziile vehiculate in emisiunea 'Sinteza zilei' din data de 18 februarie 2016 sunt neadevarate si se bazeaza pe o serie de afirmatii facute in anul 2014, scoase din context si rastalmacite cu scopul vadit de a induce in eroare opinia publica', se mai arata in comunicat.