Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit joi, la varsta de 91 de ani, a confirmat pentru Hotnews.ro academicianul Viorel Barbu. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias.

Solomon MarcusFoto: Agerpres
  • Citeste aici articolele publicate de Solomon Marcus pe site-ul Contributors.ro.

Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacau, parintii sai fiind croitori.

A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent.

Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de carti ce privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale, potrivit Wikipedia.

Cartile sale au fost traduse in multe tari ale lumii. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate.

Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori.

Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar din 2001 era membru titular al Academiei Romane.

In ultimele luni de viata, Solomon Marcus a facut parte din grupul de experti numit de ministrul Educatiei, Adrian Curaj, sa coordoneze "elaborarea arhitecturii curriculare" pentru invatamantul preuniversitar. Solomon Marcus a criticat, in cateva interviuri, actualul sistem de invatamant din Romania.

Solomon Marcus era autor colaborator al site-ului Contributors.ro, unde a publicat ultimul articol pe 11 februarie.