Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotarare, pachetele de servicii medicale si Contractul-cadru privind reglementarea conditiilor acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016- 2017. Actul normativ contine elemente de noutate, introduse in scopul cresterii accesului la serviciile medicale atat pentru persoanele care pot dovedi calitatea de asigurat, cat si pentru cei care nu pot dovedi aceasta calitate, informeaza Guvernul. Vezi in text care sunt noile reglementari.

Medicina dentara:

  • Pentru copii cu varsta de pana la 18 ani se acorda o consultatie la 6 luni (in prezent se acorda o consultatie la 12 luni)
  • S-a introdus serviciul obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al gangrenei;

Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice:

  • In cadrul procedurilor diagnostice de complexitate medie au fost introduse electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii
  • In cadrul procedurilor terapeutice/tratamente medicale complexe a fost inclus tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale;

Asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice:

  • S-a introdus RMN sani nativ si RMN sani nativ si cu substanta de contrast

Asistenta medicala spitaliceasca:

  • Atat pentru internarea continua, cat si pentru spitalizarea de zi, s-a prevazut ca nu este necesara prezentarea biletului de trimitere in cazul pacientilor care au scrisoare medicala la externare cu indicatie de revenire pentru internare, precum si pentru pacientii cu hemofilie aflati in programul national de hemofilie.

Dispozitivele medicale:

  • Pentru proteza de gamba s-a introdus tipul de proteza modulara cu manson din silicon
  • La proteza partiala de mana a fost introdusa proteza de deget functionala simpla acordata copiilor cu varsta cuprinsa intre 3-18 ani cu malformatii congenitale.

Actul normativ va intra in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2016.