Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri un proiect de lege privind acordarea unui sprijin direct al statului asociatiilor de producatori viticoli care detin si exploateaza plantatii viticole cu soiuri nobile, pentru incurajarea valorificarii productiei de vin, potrivit Agerpres.

Printre initiatorii legii se afla Nini Sapunaru, deputat de Vrancea, judet in care productia de struguri are o prezenta puternica.

Legea fusese respinsa in 2010 de Senat, dar Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestei initiative legislative.

Potrivit propunerii legislative, sprijinul direct al statului acordat asociatiilor de producatori viticoli care detin si exploateaza minimum 30 de ha de vita nobila este in cuantum de 60% din valoarea de investitie, dar nu mai mult de un milion de euro, pentru constituirea de crame noi in scopul procesarii materiei prime obtinute de catre membri ai grupurilor de producatori sau cooperativelor agricole.

Actul normativ stipuleaza ca fondurile necesare pentru realizarea investitiilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, si se esaloneaza pe perioada derularii investitiilor. Pe durata derularii investitiei in cauza, beneficiarul nu poate accesa alta forma de sprijin, respectiv prin PNDR si PNSR, pentru acelasi tip de investitii.

Proiectul prevede si ca beneficiarii schemei de ajutor se obliga sa respecte conditiile legale si sa exploateze investitia cel putin 10 ani de la data finalizarii acesteia.