Sesizările cetăţenilor privind legea antifumat nu se fac la numărul unic 112, avertizează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, care precizează că acest număr este destinat urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, informeaza Agerpres.

"Un aspect important de care trebuie să ţinem cont este acela că eventualele sesizări din partea cetăţenilor nu se fac la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, această linie fiind destinată urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea sau bunurile semenilor. Ne alăturăm demersului legal în vederea responsabilizării cetăţenilor privind promovarea sănătăţii, precum şi a respectului reciproc", se arată într-un comunicat emis, marţi, de ISU Prahova.

Principalele instituţii publice locale din judeţ au luat măsuri pentru aplicarea din 16 martie a legii antifumat.

Astfel, în Palatul Administrativ din Ploieşti, clădire care este administrată de Consiliul Judeţean Prahova şi în care mai funcţionează Prefectura şi Primăria Ploieşti, au fost amplasate colante cu mesajul "Fumatul interzis", iar angajaţilor li s-a adus la cunoştinţă faptul că, potrivit legii, nu mai pot fuma în interior.

"Am scos scrumierele metalice, am pus colante cu "Fumatul interzis", angajaţii au luat la cunoştinţă că nu mai au voie să fumeze în interior, iar un grup de persoane se va ocupa de verificarea respectării acestor măsuri", a declarat, pentru AGERPRES, administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu.

Potrivit acesteia, se vor face demersuri pentru amenajarea unui loc de fumat în exteriorul clădirii Palatului Administrativ.

Directorul Teatrului "Toma Caragiu", Mihaela Rus, a precizat că la nivelul instituţiei a fost identificat un loc care va fi amenajat special pentru fumat, teatrul dispunând de o curte interioară.

Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun - aşa-numita lege antifumat - a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 februarie şi va intra în vigoare la jumătatea lunii martie.

Legea interzice fumatul în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.