Includerea Romaniei in programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar al tarii noastre in relatia cu Washingtonul si exista numerosi membri ai Congresului american favorabili acestei idei, a declarat ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, intr-un interviu acordat luni Agerpres.

"Acesta este un obiectiv prioritar al nostru in relatia cu Statele Unite, pe care cel putin eu il expun permanent la nivelul discutiilor pe care le am in cadrul Congresului, si am vazut extrem de multi membri ai Congresului favorabili acestei idei, desi acest an este mai special si in SUA prin prisma faptului ca au loc alegeri (...) si in general problema imigratiei este o chestiune sensibila pe agenda publica de aici. Din punct de vedere tehnic (...) am facut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterala pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar in acest sens cu procurorul general al SUA datorita demersurilor noastre si (...) voi continua in a sustine acest demers extrem de intens in lunile care urmeaza", a spus ambasadorul roman.

La inceputul lunii februarie, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, declara ca nu este foarte optimist cu privire la sansele Romaniei de a deveni parte a programului Visa Waiver in 2016, avand in vedere ca participantii romani la acest program au o rata de refuz mai mare decat procentul minim legal de 3%, dar si perspectivele reduse ca aceasta prevedere sa fie modificata, dat fiind contextul politic din SUA.

"Legea americana cere ca participantii la programul Visa Waiver sa aiba o rata de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz in cazul Romaniei, publicate acum mai bine de un an, arata ca, desi evolutia era in directia buna, rata de refuz era inca in mod considerabil mai mare de 3% si, de aceea, Romania nu se califica inca pentru acest program", afirma Klemm, intr-o intalnire cu jurnalistii la inceputul lunii februarie. El explica faptul ca, in conditiile in care rata de refuz in cazul Romaniei ramane "in jur de 10%" si contextul politic nu este favorabil modificarii legii astfel incat procentul minim sa fie crescut, ii este foarte greu sa fie optimist in legatura cu includerea Romaniei in programul Visa Waiver.