Directia de Sanatate Publica Suceava a declansat o ancheta epidemiologica la Spitalul Judetean Suceava, urmand sa stabileasca daca exista o legatura intre decesul a doi bebelusi si prezenta bacteriei Pseudomonas in sectiile de Obstetrica-Ginecologie si Neonatologie, transmite Mediafax.

Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Catalina Zorescu, la cererea SJU Suceava, in data de 8 martie a fost efectuat un control in sectiile de Neonatologie si Obstetrica-Ginecologie ale unitatii si s-a depistat in 60% din teste prezenta Pseudomonas, iar in aceste conditii s-a efectuat o dezinfectie generala in cele doua sectii, verificarea si remedierea deficientelor constatate. Totodata, va fi verificat si personalul sectiilor pentru a se stabili daca exista vreun eventual purtator al acestei bacterii si sunt monitorizate in cele doua sectii procedurile de curatenie, dezinfectie si sterilizare a spatiilor, instrumentarului si aparaturii.

SJU Suceava a facut cererea de verificare dupa ce s-au inregistrat doua decese la nou-nascuti, din care unul a decedat in spitalul sucevean, iar celalalt la Spitalul clinic de copii "Sf. Maria" din Iasi.

Zorescu a precizat ca ancheta epidemiologica este in curs de derulare, iar tulpinile izolate vor fi trimise catre Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru serotipare si lizotipare.

"Important este sa depistam sursa de infectie si sa luam masurile pentru prevenirea unor eventuale imbolnaviri", a declarat Zorescu.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Bradatan, a precizat ca cei doi copii au murit unul in 27 februarie, iar cel de-al doilea la data de 1 martie, intr-un spital din Iasi.

Potrivit acestuia, primul copil a murit la 27 de ore de la nastere, el avand la nastere un scor Apgar 8, cu complicatii si cu o evolutie nefavorabila.

In urma efectuarii necropsiei, decesul copilului ar fi fost provocat de o bronhopneumonie congenitala, iar rezultatele preliminare ale analizelor de laborator pe probele prelevate de la copil au indicat prezenta bacteriei Pseudomonas.

In acest conditii s-a decis sa se solicite DSP Suceava sa preleveze probe pentru a se vedea daca sunt germeni patogeni in Sectiile de Neonatologie si Obstetrica- Ginecologie.

El a mai spus ca ulterior s-a aflat de al doillea copil care ar fi murit la o clinica din Iasi, dar ca nu a primit oficial din partea clinicii iesene o informare ca in acest caz ar fi incriminat Pseudomonas.

Potrivit lui Bradatan cel de al doilea copil s-a nascut sanatos, la termen, la Maternitatea Suceava, de unde a fost externat dupa trei zile impreuna cu mama sa.

Copilul a stat acasa sapte zile, perioada in care, potrivit familiei, ar fi fost vizitat de doua ori de medicul de familie, iar apoi a fost adus la Unitatea de Primiri Urgente cu stare toxico-septica, fiind transferat in aceeasi zi la Spitalul clinic "Sf. Maria" din Iasi.

Bradatan a mai declarat ca in timpul in care au fost internati in SJU Suceava cei doi copii nu s-a intersectat, iar de la decesul celor doi nou-nascuti si pana in prezent nu s-au mai inregistrat astfel de cazuri in

aceste sectii.

"Nu putem vorbi de o infectie intraspitaliceasca pana ce nu vor fi efectuate toate analizele de laborator pe probele prelevate de DSP Suceava", a declarat Bradatan.