Judecatoarea Geanina Terceanu a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) demisia sa din magistratura, cererea de eliberare din functie urmand a fi discutata joi in sedinta de plen.

Judecatoarea Geanina Terceanu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit ordinii de zi a sedintei de joi, plenul CSM discuta nota Directiei resurse umane si organizare privind cererea de eliberare din functie, prin demisie, a Geaninei Terceanu, judecator la Tribunalul Bucuresti, in prezent suspendata din functie, scrie Agerpres.

In februarie, ea a fost suspendata din functie de catre Sectia pentru judecatori a CSM ca urmare a trimiterii in judecata de catre DNA pentru luare de mita in schimbul pronuntarii unei solutii favorabile in dosarul transferurilor din fotbal.

In dosar au fost trimisi in judecata si fostii impresari Ioan si Victor Becali, precum si Cristian Borcea, fost presedinte executiv al Clubului de fotbal "Dinamo", pentru dare de mita, toti aflati in executarea unei pedepse cu inchisoarea.

De asemenea, au fost deferiti justitiei doi avocati - George-Antonie Iorgovan si Daniel-Costel Petre - pentru marturie mincinoasa.

Procurorii sustin ca, in februarie 2009, Geaninei Terceanu, in calitate de judecator la Tribunalul Bucuresti, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbalisti, in care fratii Becali si Cristian Borcea, alaturi de alti inculpati, fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala.

In 3 aprilie 2012, magistratul a pronuntat in dosarul respectiv o hotarare de achitare fata de toti inculpatii, in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. a din Codul de procedura penala din anul 1968 ("fapta nu exista").

Conform rechizitoriului, pentru a pronunta aceasta solutie de achitare, Terceanu a primit, in intervalul aprilie 2009 - mai 2012, o suma totala de 195.000 de euro.

"Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost data inculpatei Terceanu de catre inculpatii Becali, iar suma de 10.000 de euro de catre inculpatul Borcea. In cursul anului 2009, o parte din banii primiti in modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folositi de Terceanu la achizitionarea unei locuinte (al carei pret total a fost de 93.000 euro). Ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de catre Geanina Terceanu a fost desfiintata printr-o decizie penala a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a II-a Penala, instanta de control judiciar pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse privative de libertate", sustin procurorii.