Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, sustine ca nu s-ar mai vorbi "dupa imaginatie", daca ar exista o lege a interceptarilor, asa cum exista in majoritatea tarilor europene, transmite Agerpres.

Foto:

"Daca am avea o lege a interceptarilor, nu am mai vorbi dupa imaginatie, am sti ca scrie in lege cum se fac toate astea. Si lucrul acesta ar trebui facut. Sper ca se va face intr-o zi si o lege, cum este in majoritatea tarilor europene. Au o lege a interceptarilor si toata activitatea aceasta de urmarire. Deci, eu nu cred ca ei stau si asculta cine, ce vorbeste si pe urma pornesc dosar din ce au ascultat. Ei asculta cand au o cerere de la procuror sa asculte. Cand exista indicii ca s-a comis o infractiune sau cand exista indicii ca se pregateste comiterea unei infractiuni. Din momentul ala incepe, pentru ca nu pot sa asculte fara mandat. Si pe siguranta nationala trebuie sa aiba un mandat de la judecator ca sa asculte", a declarat Zegrean, luni, la RRA.

El a precizat ca CCR, in decizia privind interceptarile, a avut in vedere practicile europene.

"Am verificat cum se face in toate tarile lumii, in tarile europene aceasta activitate de supraveghere. Si concluzia a fost ca nu prea sunt tari in care activitatea aceasta de supraveghere sa se faca de alte organe decat de procurori si organe de urmarire penala, de Politia Judiciara. Am gasit doar in Ungaria, este o situatie in care serviciile secrete pot sa faca aceste inregistrari, dar acolo serviciile sunt in subordinea prim-ministrului. In rest, nu prea sunt. Si mai sunt tari cum este Anglia, in care nici nu se accepta inregistrarile ca proba in procesul penal si in niciun fel de proces, probabil, inregistrarile nu se accepta", a explicat presedintele CCR.