Un grup de senatori si deputati PNL a initiat un proiect de lege pentru modificarea OUG 97/2005, prin care pasaportul ar urma sa devina act de identitate, la fel ca buletinul de identitate sau cartea de identitate provizorie. Parlamentarii propun modificarea articolului 12, alin.2 din OUG 97/2005, in varianta propusa Senatului, pasaportul intrand pe lista actelor de identitate, anunta Mediafax.

''(2) In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin act de identitate se intelege cartea de identitate, precum si cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflat in termen de valabilitate, precum si pasaportul'', se arata in propunerea legislativa de modificare a OUG.

''Respectand drepturile fiecarui individ si doar in conditiile prevazute de lege, legitimarea de catre reprezentantii abilitati ai statului trebui sa poata fi realizata si in lipsa cartii de identitate. Conditionarea legitimarii de existenta sau prezenta exclusiva a cartii de identitate e nejustificata, avand in vedere ca statul roman elibereaza si alte documente de identificare, precum pasaportul'', arata initiatorii in expunerea de motive.

''Legitimarea si/sau identificarea cetatenilor, mai ales in actualul context european, in timpul fenomenului denumit criza migrantilor si pe fundalul unor amenintari din partea unor actori non-statali, poate fi esentiala sub aspectul sigurantei nationale'', mai spun initiatorii proiectului.