Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, act normativ prin care Executivul pune in acord legislatia cu normele constitutionale, avand in vedere decizia nr. 51 emisa de Curtea Constitutionala in data de 16 februarie 2016. Actul normativ a fost elaborat in colaborare cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT si DNA si a fost avizat de CSAT.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, procurorii si organele de cercetare penala vor fi singurii in masura sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica dispuse in dosarele de cercetare penala, utilizand in mod nemijlocit si independent infrastructura Serviciului Roman de Informatii. Modul concret de acces al or

ganelor judiciare la sistemele tehnice va fi stabilit prin protocoale de cooperare. Actul normativ adoptat astazi dispune o solutie de urgenta pentru asigurarea continuitatii anchetelor, inclusiv in cauzele care implica cooperarea judiciara internationala.

Guvernul considera ca este nevoie de o ampla dezbatere publica pentru organizarea unei institutii responsabile pentru punerea in executare a supravegherii tehnice. Astfel, prin modificarea Codului de procedura penala, pentru punerea in executare a supravegherii tehnice procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice si proceduri adecvate, de natura sa asigure integritatea si confidentialittatea datelor si informatiilor colectate. Furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligati sa colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei, in limitele competentelor acestora, pentru punerea in executare a mandatului de supraveghere tehnica.

Organele de cercetare penala speciale, conform unei alte modificari, vor avea posibilitatea in cauzele privind infractiuni de terrorism si infractiuni contra securitatii nationale sa efectueze punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica. De asemenea, prin modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, s-a introdus prevederea potrivit careia semestrial sau ori de cate ori este nevoie, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau unul dintre judecatorii anume desemnati de catre acesta verifica modul de punere in aplicare in cadrul Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmarire penala. Ministerul Public este autorizat sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si descoperirea informatiilor privitoare la infractiunile date in competenta parchetelor, in conditiile legii (tinand cont de existenta unor prevederi anterioare in acest sens pentru DNA si DIICOT).

Ordonanta de Urgenta adoptata astazi modifica si Legea nr.14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii astfel incat pentru relatia cu furnizorii de comunicatii electronice destinate publicului, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor este desemnat cu rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in domeniul securitatii nationale. La cererea organelor de urmarire penala, Centrul asigura accesul nemijlocit si distinct al acestora la sistemele tehnice in scopul executarii supravegherii tehnice in dosarele de cercetare penala.

Ordonanta de Urgenta creeaza cadrul legal pentru Ministerul Public, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sa aiba structuri de politie judiciara pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica. Aceste structuri vor fi formate din ofiteri sau agenti de politie judiciara detasati de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care isi vor desfasura activitatea sub directa conducere si controlul nemijlocit al procurorilor. Prin Ordonanta de Urgenta s-a prevazut detasarea la DIICOT a 40 de ofiteri sau agenti de politie judiciara, iar printr-o Hotarare adoptata tot astazi de Guvern, detasarea a cate 40 de ofiteri sau agenti de politie judiciara la Ministerul Public si la DNA.