Ministerul Finantelor nu a analizat, inca, un eventual impact bugetar generat de eliminarea plafonului pentru indemnizatiile mamelor, proiect care a primit marti vot favorabil in Comisia de munca a Camerei Deputatilor, potrivit Mediafax.

Anca Dragu, ministrul Finantelor PubliceFoto: Guvern

''Ministrul Finantelor Publice nu a primit o solicitare in acest sens, nu a ajuns pe masa noastra spre analiza aceasta propunere. Prin urmare, nu pot sa va spun care este impactul bugetar si daca poate fi sustinuta'', a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu.

Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor a stabilit marti eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/luna al indemnizatiei pentru cresterea copilului, precum si acordarea indemnizatiei pe perioada pana cand copilul implineste varsta de doi ani. Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru cresterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Calculul indemnizatiei se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata. De asemenea, in situatia in care decide sa se intoarca in campul muncii, parintele va primi un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din indemnizatia minima stabilita - indemnizatia minima este de 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata.