"Sunt foarte bucuros si foarte miscat ca pot sa fiu in aceasta seara in mijlocul dumneavoastra. Sotia mea Carmen si cu mine ne-am gandit de multe ori, in viata noastra anterioara, cum ar fi sa venim la Ierusalim. Si iata, am venit intr-o pozitie care ma face sa stau in fata dumneavoastra", le-a transmis presedintele Klaus Iohannis joi reprezentantilor comunitatii israeliene de origine romana.

Klaus Iohannis, in vizita in IsraelFoto: Presidency.ro

Presedintele, aflat saptamana aceasta in vizita in Israel, s-a intalnit joi cu reprezentantii romanilor.

  • Redam integral discursul sustinut de seful statului:

"Sarut-mana, buna seara!

Stimata doamna Ambasador,

Domnilor ministri,

Onorata asistenta,

Sunt foarte bucuros si foarte miscat ca pot sa fiu in aceasta seara in mijlocul dumneavoastra. Sotia mea Carmen si cu mine ne-am gandit de multe ori, in viata noastra anterioara, cum ar fi sa venim la Ierusalim. Si iata, am venit intr-o pozitie care ma face sa stau in fata dumneavoastra.

Am venit inca de duminica seara si am avut de atunci multe intalniri cu cei mai inalti reprezentanti din Statul Israel ¬ cu Presedintele Rivlin, cu Prim-ministrul Netanyahu, cu Presedintele Knesset-ului, domnul Edelstein, cu alti oameni care au dorit sa participe sau au fost invitati sa participe la aceste intalniri. Pot sa va spun din capul locului ca toate intalnirile au fost foarte bune, discutii foarte bune care au dus cu siguranta la o mai stransa relatie intre Romania si Israel. Aceste lucruri, probabil, sunt de o oarecare importanta pentru dumneavoastra, dar mult mai important cred ca este, pentru aceasta comunitate care a venit in aceasta seara sa se intalneasca cu mine, altceva.

Peste tot, am gasit oameni care au vorbit romaneste si peste tot mi-au spus oamenii ca sunt bucurosi ca a venit cineva din Romania si ca sunt bucurosi sa spuna cateva cuvinte in limba romana in fata unui oficial din Romania. Dar, mult mai important, oficialii Statului Israel, cu totii, mi-au spus ca ii apreciaza foarte mult pe cei veniti din Romania, cei originari din Romania, si acest lucru, pot sa va spun, m-a uns la suflet. O comunitate cum sunteti dumneavoastra, mare, puternica si apreciata, asa da ambasadori pentru Romania si va multumesc! Comunitatea care traieste in Israel si este originara din Romania a venit in diferite etape. Unii sunt la prima generatie, cei care au venit direct din Romania. Altii sunt deja a doua generatie, altii a treia generatie. Am intalnit oameni care, cu mare emotie, mi-au spus ca parintii sau bunicii vin din Romania, dar ei nu mai vorbesc bine romaneste si s-au straduit totusi sa vorbeasca cu mine in limba romana. Foarte impresionant!

Am intalnit pe cineva care ne-a facut un ghidaj intr-un loc si mi-a spus ca, atunci cand merge cu grupuri de turisti, se arboreaza acolo unde merge drapelul Romaniei si se canta imnul. Credeti-ma, pentru mine, asa ceva este emotionant. Am fost la multe lacasuri sfinte, am fost in aceasta dupa-amiaza la Zidul Plangerii, am fost ieri la Yad Vashem, am fost la Asezamantul Ortodox Romanesc si in multe alte locuri. Peste tot, am fost foarte impresionat de evlavie, de emotia care s-a simtit peste tot si, evident, de romanii care m-au salutat acolo. Comunitatea dumneavoastra a contribuit semnificativ la construirea Statului Israel. Medici, profesori, ingineri, meseriasi, ati venit si v-ati integrat, ati construit, in buna parte, aceasta societate a Statului Israel. Acest lucru va onoreaza si ne onoreaza.

Aceasta comunitate puternica este cea mai valoroasa legatura, cel mai valoros pod intre Romania si Israel. Si acest pod se intareste pe zi ce trece. Foarte multi, poate si dintre dumneavoastra, dar dintre cei cu care am vorbit, mi-au spus ca fie au deja cetatenia romaneasca, cei care au renuntat la ea, fie ca vor sa aiba cetatenia statului roman. Si acest lucru, cu siguranta, va duce la intensificarea schimburilor si va duce la un pod si mai solid intre Romania si Israel.

Am fost foarte bucuros cand am aflat ca nu doar legatura istorica este importanta si pe ea se bazeaza, de fapt, aceasta relatie, in care a aparut o noua componenta. Un tanar deputat mi-a spus ca el, si multi altii ca el, vor sa vina sa faca afaceri in Romania. Este exceptional! Iata, o generatie care nu vine din Romania doreste sa recreeze relatia cu Romania, doreste sa participe la acest pod intre tari.

Pentru toate acestea, va felicit, va multumesc si sunt foarte bucuros ca ne-am intalnit in aceasta seara."