Consulul de la Ankara "a refuzat explicit" sa predea activitatea consulara, informeaza MAE, precizand ca Cristian Radu a fost rechemat in tara dupa "sesizarea unor abateri si profesionale".

Ambasada Romaniei din AnkaraFoto: MAE

Potrivit unui articol de miercuri al stiripesurse.ro, Cristian Radu a sustinut ca mai multi intermediari de vize erau intalniti foarte des Ambasada Romaniei. Acesta spune ca presiunile asupra sa ar fi inceput dupa ce a interzis accesul unei intermediare in Ambasada.

Ministerul de Externe afirma in comunicatul transmis joi ca rechemarea consulului este o masura administrativa si ca acesta trebuia sa incheie procesul de predare-primire catre angajatul desemnat sa preia activitatea consulara in 10 zile, lucru pe cale Radu l-a refuzat in mod "repetat".

"La finalizarea anchetei dispuse de conducerea MAE vor fi luate masurile legale ce se impun", transmite MAE.

Comunicatul MAE:

"Urmare sesizarii unor abateri disciplinare si profesionale in desfasurarea activitatii sale in cadrul sectiei consulare a ambasadei Romaniei la Ankara, sunt in curs demersurile de incheiere a misiunii consulului de la Ambasada Romaniei la Ankara, conform procedurilor specifice pentru rechemarea in tara.

Precizam ca rechemarea de la misiune este o masura administrativa, care tine de organizarea interna a activitatii MAE.

Totodata, conform normelor interne, trimiterea in misiune in strainatate reprezinta o obligatie de serviciu si nicidecum un drept sau o modalitatea de avansare sau recompensare a personalului MAE.

Persoana in cauza a fost notificata asupra rechemarii in data de 22 februarie 2016 termenul stabilit si comunicat pentru incheierea misiunii fiind 14 martie 2016. Astfel, consulul a avut la dispozitie o perioada de 20 de zile pentru pregatirile necesare revenirii in tara.

Totodata, aceasta perioada include procesul de predare-primire aferent activitatii consulare, impus de prevederile aplicabile in vigoare. Mentionam ca termenul de predare-primire este de maximum 10 zile.

Pana la acest moment, consulul a refuzat explicit, inclusiv prin mesajele transmise in spatiul public, efectuarea acestei obligatii de serviciu, destinata asigurarii continuitatii activitatii consulare in slujba cetatenilor.

Ministerul Afacerilor Externe are ca principala prioritate asigurarea serviciilor consulare in regim de continuitate.

Avand in vedere refuzul repetat al consulului de a efectua operatiunea obligatorie de predare-primire, precum si necesitatea ca misiunea sa continue sa asigure servicii consulare fara perturbarea regimului normal de activitate, persoanei in cauza i s-a incheiat activitatea pe linie consulara, ca parte a procesului de incheiere a misiunii.

Un alt angajat MAE a fost desemnat sa preia indatoririle pe linie consulara la Ankara.

Deciziile conducerii MAE privind acest caz au fost transmise Ambasadorului Romaniei la Ankara, implementarea acestora reprezentand, pentru intreg personalul misiunii, inclusiv pentru consulul in cauza, o sarcina de serviciu.

In acest sens, dispozitiile sefului de misiune au fost formulate in baza instructiunilor transmise de centrala MAE.

Avand in vedere unele comentarii, vadit eronate, vehiculate in spatiul public, precizam ca persoana in cauza este membru al colectivului Ambasadei Romaniei la Ankara, indeplinind atributii pe linie consulara.

Nu exista nicio corelare intre cazul consulului din cadrul Ambasadei Romaniei de la Ankara si procedura de numire a Ambasadorului Romaniei in Republica Turcia. Reamintim ca la nivelul MAE este in curs de desfasurare o ancheta referitoare la acest caz.

La finalizarea anchetei dispuse de conducerea MAE vor fi luate masurile legale ce se impun, in conformitate cu legile in vigoare, urmand ca aceste masuri sa fie comunicate in mod transparent opiniei publice."