Consiliul National al Elevilor impreuna cu 15 organizatii neguvernamentale solicita Ministerului Educatiei sa modifice Metodologia de Organizare si Functionare a Consiliului de Administratie din unitatile de invatamant preuniversitar, astfel incat sa se asigure transparenta decizionala si participarea tuturor actorilor sociali din invatamant in luarea deciziilor. Reprezentantii societatii civile reclama faptul ca Metodologia nu stipuleaza nicio sanctiune pentru neaplicarea legii, ca dreptul de participare al actorilor sociali, in principal al elevilor, este limitat iar legea "este eludata prin diferite mecanisme astfel incat elevii reprezentanti cu drept de vot sa nu poata participa la sedinte sau sa fie demisi, in cazul in care sesizeaza abuzurile scolilor".

Semnatarii arata ca educatia este "un pilon fundamental si de relevanta maxima pentru Romania, iar transparenta decizionala in cadrul unitatilor de invatamant si luarea deciziilor in mod democratic, prin consultarea actorilor relevanti, in interesul educatiei, sunt principii sine-qua-non pentru o educatie performanta".

Organizatiile semnatare au inaintat sase solicitari punctuale:

1. Introducerea prevederii ca unitatile de invatamant au obligatia de a publica bugetul si hotararile Consiliului de Administratie la loc vizibil, public;

2. Instituirea unui mecanism de sanctionare a documentelor (nulitatea documentelor care nu sunt facute publice si care nu sunt cu decizii cu caracter individual, vizand intregul colectiv) si a directorilor care incalca prevederile metodologiei, prin abatere disciplinara.

3. Imposibilitatea reprezentantului parintilor de a fi cadru didactic in respectiva scoala sau care are functie de conducere in cadrul ISJ.

4. Imposibilitatea Consiliului de Administratie sa poata demite membri ai acestuia.

5. Obligatia de a convoca toti membri Consiliului de Administratie la sedinte, sub sanctiunea caracterului nestatutar al sedintei.

6. Publicarea din oficiu a bugetului scolii, a executiei bugetare, impreuna cu sursele de finantaresi a raportului privind calitatea educatiei.

Solicitarea este semnata de:

  • Consiliul National al Elevilor
  • Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania
  • Asociatia Elevilor din Bacau
  • Asociatia Elevilor din Constanta
  • Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
  • Asociatia Romana pentru Locuinte Casa Plus
  • Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie - VeDem Just
  • Centrul pentru Resurse Civice
  • Coalitia pentru Educatie
  • Confederatia Caritas Romania
  • Consiliul Tineretului din Romania
  • Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
  • Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat
  • Organizatia Salvati Copiii Romania
  • Societatea Academica din Romania
  • Uniunea Liceenilor Maghiari

Comunicatul Consiliului National al Elevilor

Reprezentantii societatii civile solicita cresterea transparentei in scoli

Consiliul National al Elevilor impreuna cu 15 organizatii neguvernamentale solicita Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice modificarea Metodologiei de Organizare si Functionare a Consiliului de Administratie din unitatile de invatamant preuniversitar, astfel incat sa se asigure transparenta decizionala si participarea tuturor actorilor sociali din invatamant in luarea deciziilor.

Momentan, conform unui studiu realizat de catre Consiliul National al Elevilor, sub 10% dintre unitatile de invatamant preuniversitar au publicat bugetul si hotararile Consiliului de Administratie la loc vizibil, asa cum prevede Metodologia, care insa nu stipuleaza nicio sanctiune pentru neaplicarea legii. In acelasi timp, dreptul de participare al actorilor sociali, in principal al elevilor, este limitat iar legea este eludata prin diferite mecanisme astfel incat elevii reprezentanti cu drept de vot sa nu poata participa la sedinte sau sa fie demisi, in cazul in care sesizeaza abuzurile scolilor.

Organizatiile semnatare considera educatia ca fiind un pilon fundamental si de relevanta maxima pentru Romania, iar transparenta decizionala in cadrul unitatilor de invatamant si luarea deciziilor in mod democratic, prin consultarea actorilor relevanti, in interesul educatiei, sunt principii sine-qua-non pentru o educatie performanta. Comunitatea locala are dreptul sa cunoasca si sa se implice in soarta educatiei, iar deciziile care sunt luate in cadrul scolilor trebuie sa fie legale, transparente si sa respecte principiile actului educational, enuntate la art. 3 din Legea Educatiei Nationale.

In acest sens, organizatiile semnatare sustin:

1. Introducerea prevederii ca unitatile de invatamant au obligatia de a publica bugetul si hotararile Consiliului de Administratie la loc vizibil, publicᅡ deoarece unele scoli interpreteaza "locul vizibil" ca fiind inclusiv cancelaria, pentru ca e "vizibil pentru cadrele didactice".

2. Instituirea unui mecanism de sanctionare a documentelor (nulitatea documentelor care nu sunt facute publice si care nu sunt cu decizii cu caracter individual, vizand intregul colectiv) si a directorilor care incalca prevederile metodologiei, prin abatere disciplinara.

3. Imposibilitatea reprezentantului parintilor de a fi cadru didactic in respectiva scoala sau care are functie de conducere in cadrul ISJ. In caz contrar, majoritatea membrilor CA (55%) vor fi in fapt reprezentanti ai cadrelor didactice, prin urmare nu mai putem vorbi de vreo importanta sau relevanta intr-un for nedemocratic, in care deja majoritatea o are o categorie de reprezentanti

4. Imposibilitatea Consiliului de Administratie sa poata demite membri ai acestuia. Sustinem principiul conform caruia singurul for care te poate demite din functie este cel care te-a ales. Este nedemocratic sa acorzi dreptul Consiliului de Administratie sa poata demite membri alesi, avand in vedere ca aceste demiteri devin amenintari si cazuri concrete in care anumiti reprezentanti in Consiliul de Administratie care au sesizat abuzurile sunt demisi pentru ca nu sunt partasi la incalcarile procedurilor si sesizeaza aceste aspecte.

5. Obligatia de a convoca toti membri Consiliului de Administratie la sedinte, sub sanctiunea caracterului nestatutar al sedintei. Momentan, exista cazuri in care directorii solicita doar prezenta unui numar de membri astfel incat sa existe cvorum, neexistand sanctiuni pentru "omiterea" unor membri.

6. Publicarea din oficiu a bugetului scolii, a executiei bugetare, impreuna cu sursele de finantaresi a raportului privind calitatea educatiei.

Propunerile de amendamente se regasesc in anexa acestei solicitari.

Organizatii semnatare:

Consiliul National al Elevilor

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania

Asociatia Elevilor din Bacau

Asociatia Elevilor din Constanta

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociatia Romana pentru Locuinte Casa Plus

Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie - VeDem Just

Centrul pentru Resurse Civice

Coalitia pentru Educatie

Confederatia Caritas Romania

Consiliul Tineretului din Romania

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat

Organizatia Salvati Copiii Romania

Societatea Academica din Romania

Uniunea Liceenilor Maghiari