Ambasada SUA considera ca imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv sau necorespunzator pentru a proteja pe cineva, dupa votul in cazul deputatului Cristian Rizea, pentru care deputatii au respins incuviintarea arestarii preventive cerute de DNA.

"Asa cum am spus de multe ori in trecut, reducerea coruptiei este vitala pentru prosperitatea, securitatea si dezvoltarea generala a Romaniei. Desi nu comentam cu privire la cazuri individuale, un principiu esential al democratiei este faptul ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv sau necorespunzator pentru a proteja pe cineva", a anuntat Ambasada, la solicitarea MEDIAFAX.

Deputatii au incuviintat miercuri retinerea deputatului PSD Cristian Rizea, insa au respins cererea de arestare preventiva formulata de DNA. Rizea, acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor, le ceruse colegilor sa voteze impotriva solicitarii procurorilor, invocand inclusiv faptul ca are un baiat de doi ani si jumatate pe care l-a adoptat impreuna cu sotia sa si ca a fost ridicat "de pe stada ca un fugar", desi este deputat.

Cererea de arestare preventiva a fost respinsa la limita: au fost 120 de voturi "pentru" si pentru ca cererea sa fie incuviintata era nevoie de 122 (cvorumul de prezenta a fost 243 deputati). 105 voturi au fost "impotriva".