Deputatul PSD Cristian Rizea, acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor, s-a prezentat joi dimineata la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Deputatii au incuviintat, miercuri, retinerea lui, insa au respins cererea de arestare preventiva formulata de procurorii anticoruptie.

UPDATE: Procurorii le-au instiintat pe Rizea ca a fost pus sub control judiciar pe o cautiune de 350 000 de euro, transmite Digi24. Are termen 6 zile sa depuna banii, in caz contrar, ar putea fi luate alte masuri impotriva deputatului PSD.

Rizea a iesit de la DNA dupa aproximativ o ora. Le-a declarat jurnalistilor ca nu e un pericol public si sa se va prezenta la DNA ori de cate ori va fi chemat.

“Nu mi-am invocat copilul ieri in Parlament decat in contextul faptului ca as fi un pericol pentru ordinea publica. Cred ca nu sunt, pentru ca sunt un tatal responsabil, in cursul unei proceduri de adoptie. Voi veni la DNA ori de cante ori voi fi convocat de procurori", a spus Rizea.

Rizea le ceruse colegilor sa voteze impotriva solicitarii procurorilor, invocand inclusiv faptul ca are un baiat de doi ani si jumatate pe care l-a adoptat impreuna cu sotia sa si ca a fost ridicat "de pe stada ca un fugar", desi este deputat.

Salvarea lui Rizea a avut loc in pofida faptului ca atat PNL cat si PSD au sustinut ca vor vota in favoarea cererii justitiei.

Este pentru a doua oara cand Camera Deputatilor incuviinteaza un capat al cererii DNA - retinerea, dar il respinge pe celalalt - arestarea preventiva, dupa votul din 28 octombrie in cazul Elenei Udrea.

Ce acuzatii ii aduc procurorii lui Rizea

Potrivit procurorilor, la data de 2 decembrie 2009, potrivit unei intelegeri anterioare,Rizea Cristian a primit de la Coltea Lucian, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 200.000 euro, iar la cateva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - in total 300.000 euro - pentru ca in schimb sa intervina la nivelul a doua autoritati, RAPPS si primaria comunei Chiajna,

Banii ar fi fost dati pentru ca Lucian Coltea sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumei de 300.000 euro, primita de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenta, au fost intocmite patru contracte de imprumut false, cu caracter fictiv, arata sursa citata.

De asemenea, in cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfasurarii prezentei anchete penale, Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala, promitandu-le celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a lui Coltea Lucian , cetatean american, pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si spalare de bani in forma continuata (doua acte materiale) si va fi prezentat miercuri la Inalta Curte cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Deputatul Cristian Rizea a fost adus miercuri cu mandat la DNA.

Deputatul Cristian Rizea a declarat miercuri, la iesirea din sediul DNA, ca nu a facut trafic de influenta si nu este vinovat de "absolut nimic".

"M-au chemat pentru o problema mai veche, care s-a rezolvat acum sase ani pe civil, iar acum o s-o rezolv si din punct de vedere penal", a spus Rizea, citat de Agerpres.