EXCLUSIV Judecatorul Daniel Morar: Probele in cazul dosarelor in curs nu sunt inlaturate in mod automat / Judecatorii vor proceda de la caz la caz

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2016, 19:48 Actualitate | Esenţial


Daniel Morar
Foto: Hotnews
Judecatorul constitutional Daniel Morar a declarat pentru HotNews.ro ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale, probele considerate ca fiind obtinute in mod nelegal nu sunt inlaturate in mod automat, ci judecatorii vor decide de la caz la caz. Morar sustine ca trebuie facuta distinctia intre nulitati absolute si relative. In cazul interceptarilor realizate de SRI, acestea par a se incadra la nulitati relative, fiind vorba de modalitatea de interceptare. Nulitatea relativa a unor probe poate fi invocata doar pana la un anumit moment procesual, mai precis pana finalizarea procedurii la camera preliminara. Altfel spus, in acele dosare care au trecut de camera preliminara, interceptarile - chiar realizate de SRI - nu mai pot fi anulate ca probe.

“Ca urmare a acestei decizii, probele considerate ca fiind obtinute in mod nelegal nu sunt inlaturate in mod automat. Curtea Constitutionala a explicat acest lucru in cuprinsul deciziei 383/2015, acolo unde a statutat ca aceste nelegalitati urmeaza regimul nulitatilor absolute si relative. Nulitatile absolute sunt cele prevazute in mod expres in Codul de Procedura penala, iar nulitatile relative sunt toate celelalte neregularitati. Ceea ce este cel mai important este ca aceste nulitati relative nu pot fi ridicate decat pana la un anumit moment procesual si doar daca neregularitatea actului nu poate fi inlaturata altfel. Judecatorii stiu toate aceste lucruri si vor proceda in consecinta de la caz la caz”, a declarat Daniel Morar pentru HotNews.ro.

La o simpla lectura a Codului de Procedura Penala se poate constata ca nulitatile absolute sunt definite in articolele 280-281, iar cele relative la 282. In cazul interceptarilor realizate de SRI, acestea se incadreaza la nulitati relative.

Nulităţile relative – Codul de Procedura Penala
(1) Încălcarea oricăror dispoziţii legale în afara celor prevăzute la art. 281 determină nulitatea actului atunci când prin nerespectarea cerinţei legale s-a adus o vătămare drepturilor părţilor ori ale subiecţilor procesuali principali, care nu poate fi înlăturată altfel decât prin desfiinţarea actului.
(2) Nulitatea relativă poate fi invocată de procuror, suspect, inculpat, celelalte părţi sau persoana vătămată, atunci când există un interes procesual propriu în respectarea dispoziţiei legale încălcate.
(3) Nulitatea relativă se invocă în cursul sau imediat după efectuarea actului ori cel mai târziu în termenele prevăzute la alin. (4).
(4) Încălcarea dispoziţiilor legale prevăzute la alin. (1) poate fi invocată:
a) până la închiderea procedurii de cameră preliminară, dacă încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale sau în această procedură;
b) până la primul termen de judecată cu procedura legal îndeplinită, dacă încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale, când instanţa a fost sesizată cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei;
c) până la următorul termen de judecată cu procedura completă, dacă încălcarea a intervenit în cursul judecăţii.
Detalii

Articolul 102, aliniat 2 din Codul de Procedura Penala (o noutate in sistemul nostru legislativ, in vigoare din 2014) spune ca probele obtinute in mod nelegal nu pot fi folosite in procesul penal.

Cu privire la efectele deciziei Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutional articolul 142 din Codul de Procedura Penala, in motivarea publicata miercuri se arata: “Cu privire la efectele prezentei decizii, Curtea reaminteste caracterul erga omnes si pentru viitor al deciziilor sale, prevazut la art. 147 alin (4) din Constitutie. Aceasta inseamna ca, pe toata perioada de activitate a unui act normative, acesta se bucura de prezumtia de constitutionalitate, astfel incat decizia nu se va aplica in privinta cauzelor definitive solutionate pana la data publicarii sale, aplicandu-se insa in mod corespunzator in cauzele aflate pe rolul instantelor de judecata”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11914 vizualizari

 • -5 (25 voturi)    
  mai precis (Miercuri, 9 martie 2016, 19:51)

  Mazeta [utilizator]

  Probele din dosarele lui Băsescu, Udrea & co sunt nule absolut. La celelalte discutăm.
 • -4 (16 voturi)    
  Ca de obicei (Miercuri, 9 martie 2016, 20:01)

  mitg [utilizator]

  S-au "panicat" doar cei care credeau ca pot sa obtina capital politic de pe urma acestei decizii.
  Probele obtinute in mod nelegal sunt cele care nu au fost obtinute ca urmare a punerii in aplicare a unui ordin judecatoresc.
  N-are noroc nici un corupt sa scape din aceasta cauza.
 • +4 (10 voturi)    
  eh...sa scape fetele..... (Miercuri, 9 martie 2016, 20:06)

  king david hotel [utilizator]

  iar judecatorii sa aiba justificare ca le fac scapate!

  ca doar nu despre oameni obisnuiti e vorba aici. Sau de gainarii!
 • +6 (16 voturi)    
  dar intre timp (Miercuri, 9 martie 2016, 20:17)

  mavis [anonim]

  ... cine culege probe?? Nimeni. S-a dat drumu la furat.
 • +8 (24 voturi)    
  Sper sa inteleg ce dracu (Miercuri, 9 martie 2016, 20:26)

  Je2 [utilizator]

  a fost in capul lui Morar cand a facut tampenia asta.
  • +9 (29 voturi)    
   Invidie, esenta pura. (Miercuri, 9 martie 2016, 21:22)

   ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Je2

   Nu concepe ca si Kovesi e buna, ba chiar mult mai buna ca el.
   A ajuns un ghiortan de rand.
   Rusine procurorule! Sau vrei "judecatorule"?! Nu meriti sa fii judecator.
   Siktir!
  • +3 (15 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 9 martie 2016, 21:27)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Je2

 • +14 (20 voturi)    
  haha (Miercuri, 9 martie 2016, 20:47)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  liber la spaga...cum nu exista unitate la nivelul deciziilor instantelor, fiecare va decide dupa cum se invarte soarele, dupa fetele acuzatilor, dupa cum s-a marit contul in banca brusc sau cate genti s-au primit. toti vor incerca sa stramute procesele la anumite instante mai "dure", unde drepturile omului sunt sfinte si SRI este dusmanul numarul unu al democratiei :)))
 • +4 (22 voturi)    
  Scapa Paunul, (Miercuri, 9 martie 2016, 21:10)

  Leo55 [utilizator]

  De fapt scapa multi, f. multi daca nu chiar toti (e temai de revizuire!).
  Curtea constitutionala (numita politic dupa cum s-a nimerit majoritatea) este formata numai din PSDisti (majoritatea) si Basisti (care vrea sa o scape pe Udrea, prietenii stiu de ce!) si care negociaza intre ei cand dau un verdict.
  Un stat sarac ca al nostru ar trebui sa-si foloseasca la maxim resursele subtiri pe care le are. De ce nu sunt bune probele luate de SRI daca acuratetea lor este absoluta?
 • +12 (30 voturi)    
  aaa (Miercuri, 9 martie 2016, 21:13)

  Alo? [utilizator]

  Sclavu' asta care l-a scos pe Basescu din Flota acum a scos-o si pe Udrea din toate dosarele pe care le are deschise.

  Bravo, ba sclavule!

  Bravo!
  • +2 (6 voturi)    
   mai e si Zegrean pe acolo (Joi, 10 martie 2016, 8:17)

   Metusala [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

   si inca altii
 • +7 (11 voturi)    
  NEVEROSIMIL (Miercuri, 9 martie 2016, 22:08)

  IPOLIT [utilizator]

  „(...) vor proceda in consecinta de la caz la caz”, spune intervievatul din articol. Cunosc foarte bine submediocritatea profesionala extrema din justitie. Stiu ce spun! Justitia dn Romania este dominata de judecatori care nu sunt in stare sa faca diferenta intre notiuni elementare de drept procedural, precum „a depune” si „a propune” probe. Intervievatul din articolul de mai sus cunoaste bine acest lucru cand afirma „vor proceda in consecinta de la caz la caz”. Eu inteleg din afirmatia intervievatului din articol ca judecatorii vor proceda dupa bunul lor plac...si dupa valoarea platii in schimbul deliberarii „de la caz la caz”! Sa nu ne pacalim, crezand ca „de la caz la caz” inseamna ALTCEVA!
 • +3 (5 voturi)    
  se da liber la spaga?! (Miercuri, 9 martie 2016, 23:10)

  liviu_ [utilizator]

  "se procedeaza del la caz la caz" cumulat cu decizia CCR care practic interzice o perioada interceptarile in Romania si obtinem o perioada de 1-2 ani in care hotii pot fura in continuare si cei actuali se pot spala pe maini...

  minunat... ///i!
 • +3 (15 voturi)    
  Distractiv pe forumul asta ! (Miercuri, 9 martie 2016, 23:11)

  Susufler0 [utilizator]

  Nimeni nu a citit articolul lui Dan Tapalaga si fiecare "comenteaza" aceleasi clisee rasuflate despre "salvarea" lui Udrea, in conditiile in care dosarele tipei nu se bazeaza pe inregistrari. Cu alte cuvinte, Udrea nu scapa ! Dar cine ce treaba are sa se informeze,. Pacat de munca lui Tapalaga (caruia i-a mai venit inima la loc dupa ce a citit motivarea deciziei si explicatiile lui Morar) care a incercat sa explice utilizatorilor ca dracul nu-i asa de negru. Cui ? Pe cine intereseaza ?
  • 0 (4 voturi)    
   Care articol (Joi, 10 martie 2016, 0:10)

   manusha [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   al lui Tapalaga ? Nu l-am gasit decat pe cel referitor la casa lui Johannis.
   • +1 (3 voturi)    
    Exact la acel articol ma refer ! (Joi, 10 martie 2016, 1:59)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui manusha

    Ca doar n-oi vorbi de articolul de fata, care se refera la jocul de GO si ce vrea el !
 • +7 (9 voturi)    
  Haita de la L3 (Miercuri, 9 martie 2016, 23:12)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  a inceput deja campania indreptata spre accepterea revizuirii dosarului stapanului lor.
  • +6 (8 voturi)    
   N-au absolut nicio sansa si ei stiu asta ! (Joi, 10 martie 2016, 1:27)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Telespectatorii lor insa nu. Ce manipulare haioasa o sa fie.
   PS. Mi s-a facut dor de Mateut
 • 0 (8 voturi)    
  URA! Scapa Lotul Basescu. (Joi, 10 martie 2016, 8:15)

  Metusala [utilizator]

  De unde se vede ca Poppey Marinarul e inca in putere mai ales dupa cea ia o gura de spanac. Cei care l-au scapat de referendum il scapa si de puscarie.
 • -1 (3 voturi)    
  întrebare (Joi, 10 martie 2016, 8:22)

  barbu007 [utilizator]

  domnule jurnalist Dan Tapalgă - că tot sunteți fan Daniel Morar, aș avea o întrebare pentru dv. ca om de drept: FBI-ul american este, cumva, o poliție politică? dacă nu sunteți sigur pe răspuns, îl puteți întreba pe, ambasadorul american. dacă nu vreți să răspundeți, atunci...
  sau nu mai sunteți fan D.M.?!
  cu toată considerația cuvenită,
  barbu brailoiu
 • +6 (10 voturi)    
  Terorismul este un risc potential, coruptia este (Joi, 10 martie 2016, 8:46)

  deval [utilizator]

  un risc efectiv !!
  Sa-mi explice si mie cineva care nu este in acord cu ce afirm : in Romania coruptia este amenintare la securitatea nationala, prin amploare lucru dovedit de DNA, de realitatea inconjuratore. CSAT a stabilit asta prin 2008 si KJ a reconfirmat in strategia de aparare in 2015. Dupa ce 10 ani Basescu ne-a captat atentia , a constientizat cetatenii asupra acestui pericol, ilustrat si de evenimentele din Ucraina, respectiv ca coruptia este amenintare la siguranta nationala mai concreta decat orice alt pericol inclusiv cel terorist, sau al navalirii migrantilor ! In 2016 am vazut si ca coruptia ucide ! Adica Morar a functionat in aceast sistem si cu aceeasi Constitutie ca sef al DNA ! Ce s-a schimbat ? A ajuns haita praduitoare si la partile moi ale morarului ?! In 2012 am asistat doar la lupta intre haite mafiote asezate pe baricade diferite ? Coruptia(cea mai insidioasa forma de furt care face invidioasa si mafia traditionala) a devenit a XI porunca de o protejeaza partidele, parlamentul, CCR, CSM, judecatori,etc- s-a intors pe dos morala, a devenit traditie ? Sa o trecem in constitutie ca si obligatie cetateneasca, sa ne linistim !!
 • +5 (9 voturi)    
  ce ne mai spune nea morar, de la ccr ? (Joi, 10 martie 2016, 9:06)

  deval [utilizator]

  Ca aceste probe (...obtinute relativ..nelegal ?!!) vor fi apreciate de judecatori "de la caz la caz" !!!!!!!!! Adica va putea decide coana leana, coana stanoiu in functie de interesele de moment, de baricada pe care sta coruptul, de capacitatea lui de "finantare" cand si daca probele vor fi considerate legale sau ilegale !!!!!
  Educatia ma obliga sa ma auto-cenzurez in aprecieri dar va puteti imagina ce as transmite noilor sositi in tabara aparatorilor mafiei/coruptilor , cum este acest personaj ca si cristoiului care exulta dupa ce a fost atins de duhul sfant din jurnalul coanei leana ...Mai e putin si le dam cotuptilor si Crucea Romaniei si/sau statut de detinut politic ! Mai cred ca cineva (prietenii stiu de ce !) forteaza aparitia in Romania a unei miscari radicale si daca pana acum ma intrebam (istoric) cum a fost posibil, iata acum inteleg !!!
 • +3 (5 voturi)    
  Nelegalitatea interceptarilor interpretabila (Joi, 10 martie 2016, 9:09)

  mihaigavril [utilizator]

  Este incredibil ce se intampla: Decizia CCR 51 in § 52 se specifica: " .. aplicandu-se , insa, in mod corespunzator, in cauzele aflate pe rolul instantelor de judecata( a se vedea Decizia nr 895 din 17.12.2015) "
  Introducerea in formulare a sintagmelor " insa, in mod corespunzatpor " lasa loc la interpretari , practica tipc romaneasca.
  § 52 la care se face trimitere specifica " .. pe perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucura de prezumtia de constitutionalitate ..".
  In concluzie eu vad lucrurile altfel: daca interceptarile s-au bucurat de prezumtia de neconstitutionalitate, atunci aceste sunt legale si constitue probe pana la aparitia in Monitorul Oficial a Deciziei 51.
 • +6 (10 voturi)    
  Sa modifice Codul! (Joi, 10 martie 2016, 9:16)

  Adi_D [utilizator]

  Exceptia de neconstitutionalitate a fost admisa datorita faptului ca formularea "ori de alte organe specializate ale statului" este ambigua. Cel mai simplu este sa modifice legea si sa specifice clar ca supravegherea se va face de catre SRI.
  • +4 (6 voturi)    
   Cine sa modifice legea? (Joi, 10 martie 2016, 10:49)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui Adi_D

   Ai uitat cine face legea?
 • +5 (7 voturi)    
  de la caz la caz (Joi, 10 martie 2016, 9:44)

  coloneze [utilizator]

  au judecat si in cazul cartilor scrise in puscarii. daca nu era campania de presa, si acum le dadeau drumul din puscarii. cum a venit chestia cu scandalul media repoede au dat hot ca nu sunt stiintifice. asa au facut si cu violurile. asa au facut si cu arestarile si apoi non arestarile. se dau cum bate vantul. nu exista niciun DE LA CAZ LA CAZ. ASTA E O VRAJEALA MARCA DANIEL MORAR CARE VEDE CA DNA UL DE ACUM NU MAI TRAGE DOAR INTR O SINGURA DIRECTIE CA IN VREMEA LUI.
 • +1 (7 voturi)    
  parsivitate (Joi, 10 martie 2016, 10:16)

  sorin3 [utilizator]

  Nu e normal ca SRI sa faca ascutari pt DNA
  Normal e ca politia si procuratura sa isi faca treaba.
  DAR problema e ce se intimpla cu doasare in curs, probele adunate pina acum legal, dar nu si cosntitutional.
  Normal ar fi ca probele furnizate de SRI pina acum sa fie valabile chiar daca procesele nu sint judecate, pt ca legea nu se poate aplica retroactiv.
  In momentul in care au fost realizate probele , erau au fost facute legal.
  • 0 (4 voturi)    
   Si daca ar avea fiecare institutie "interceptarea" (Joi, 10 martie 2016, 12:17)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   ei, daca unul care urmareste o posibila fapta legata de terorism sau siguranta nationala si da peste o fapta de coruptie, ce face , o inghite ?! Sau invers ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by