Localnicii din satul sibian Rau Sadului sunt speriati deoarece un urs coboara, in fiecare noapte, in gospodarii, in noaptea de marti spre miercuri animalul omorand 12 ovine, iar un paznic de vanatoare declara ca ursul are un comportament neobisnuit pentru ca nu a hibernat, relateaza Mediafax.

Ursul a coborat, in noaptea de marti spre miercuri, in gospodaria familiei Poplacean din Rau Sadului, unde oamenii cresc 150 de oi.

Doisprezece dintre animale au murit in urma atacului ursului, iar familia Poplacean se teme ca ursul se va intoarce.

"Sunt probleme mai vechi, care se pare ca nu se vor rezolva. Spaima pe care o bagam in noi n-o mai scoate nimeni. Ne e foarte teama. Am facut sesizare la Mediu, la ITRSV Brasov, la Fondul de Vanatoare. Paguba e undeva la 6.000 de lei", a declarat, miercuri, Mihaela Poplacean.

Potrivit acesteia, anul trecut familia ei a avut aceleasi probleme, zece oi fiindu-i ucise atunci tot de un urs care a coborat din padure.

Mihaela Poplacean spune ca localnicii din intreg satul se tem cel mai mult pentru siguranta copiilor.

"Nu ne e teama doar pentru animale, ne e teama chiar si pentru viata noastra. Am considerat ca aici, aproape de sat, ne putem proteja, dar se pare ca n-a fost chiar asa. Problema este cu atat mai grava cu cat exista pericolul ca animalul sa ajunga chiar si in strada. Scoala este la aproximativ 150 de metri de locul unde animalul a atacat ultima data", a spus Mihaela Poplacean.

La randul sau, primarul comunei Rau Sadului, Florian Vasile Tara, a declarat ca ursul care a speriat oamenii in ultimele doua saptamani de cand coboara in sat ar putea fi impuscat, dar numai cu aprobare de la Ministerul Mediului.

"Numai cu aprobare de la Ministerul Mediului se va putea rezolva ceva, ca sa-l putem impusca. Daca nu, ajunge de omoara oamenii. Azi-noapte a coborat la 15 metri de asfalt. In 2013 am avut vreo 17 oi moarte. Tot asa, a rupt usa, a intrat in grajd la animale. Atunci, patru dosare au ajuns la Ministerul Mediului, dar numai unul s-a aprobat. Si nici acum omul ala nu si-a luat banii pe paguba. Dosarele sunt inregistrate la Primarie, trimise la Bucuresti, la Fondul de Mediu, nu s-a luat nicio masura", a declarat Florian Vasile Tara.

Pe de alta parte, Simion Dancanet, paznic de vanatoare la Ocolul Silvic Valea Sadului, a declarat, la randul sau, pentru Mediafax, ca ursul are aproximativ 500 de kilograme si are un comportament "neobisnuit", din cauza ca nu a hibernat.

"Oamenii sunt foarte revoltati si foarte suparati. (...) Ursul are aproximativ 500 de kilograme si e un pericol. Anul acesta, ursul are un comportament mai neobisnuit fata de alti ani. Nu a intrat la hibernare din cauza lipsei de zapada. Acum a prins gustul de carne si ataca in fiecare noapte. De zece zile, in fiecare noapte ataca gospodariile oamenilor", a spus Dancanet.