Alimentele care i-au imbolnavit pe bebelusii din Arges "s-au consumat, au disparut" a declarat pentru Mediafax presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, in urma anuntului facut de Institutul Cantacuzino privind rezultatele analizelor facute in acest caz.

Autoritatile nu reusesc sa dea de urma cauzei exacte a imbolnavirii bebelusilor din Arges, dupa ce Institutul Cantacuzino a comunicat rezultatele analizelor facute in cazul copiilor din Arges, Sibiu si Bacau, imbolnaviti cu E.Coli, stabilind ca profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienti, din branza de la Bradet si din carnea de pui nu sunt identice.

Intrebat daca anchetatorii mai pot depista sursa exacta a imbolnavirii bebelusilor, Alexandru Rafila a spus ca acele alimente "s-au consumat, au disparut": "Nu s-a eliminat pista asta, oricum bebelusii se imbolnavisera inainte sa se puna lotul acela in vanzare. De la inceput, nu se pune problema asa, E.Coli e de multe feluri, problema e ca intr-un aliment nu trebuie sa se gaseasca un astfel de organism", a mai spus Rafila.

Institutul Cantacuzino a anuntat miercuri ca au fost prelevate trei tulpini umane, obtinute de la trei copii din Arges, Sibiu si Bacau, diagnosticati cu infectie cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adaugat sase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de branza de la Bradet (doua tulpini) si din carne de pui (patru tulpini).

"Tulpinile de la copii sunt diferite intre ele (confirmand asteptarile intrucat nu erau indicatii de inrudire epidemiologica a cazurilor respective) si diferite de cele din branza si carne (din nou confirmand, intrucat nu existau date epidemiologice sugestive ca aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Institutul Cantacuzino.

Rezultatele vor fi transmise specialistilor straini care au fost in luna februarie in Romania pentru a ajuta investigatia epidemiologica.

In acest moment, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" din Bucuresti mai sunt internati trei copii diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii: "Toti cei trei copii sunt internati in sectia de nefrologie, acolo unde primesc tratament de specialitate. Doar unul dintre acestia mai este supus procedurilor de dializa peritoneala (este vorba despre copilul din Mioveni). Copiii au o stare buna de sanatate cu evolutie favorabila."