Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, dupa ce Institutul Cantacuzino a anuntat rezultatele analizelor facute in cazul copiilor din Arges, ca el nu a afirmat niciodata ca branza Bradet a fost la originea imbolnavirilor, dar ca regulamentele CE il obligau sa comunice descoperirea E.Coli. Institutul Cantacuzino a anuntat miercuri rezultatele analizelor facute in cazul copiilor din Arges, Sibiu si Bacau care s-au imbolnavit din cauza bacteriei E.Coli, aratand ca branza produsa de firma Bradet si carnea de pui nu sunt sursa imbolnavirii bebelusilor.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

"Regulamentul european spune ca trebuie sa spui numele firmei respective ca sa nu mai otraveasca alti oameni. Nu am spus niciodata eu ca Bradetul a fost la originea imbolnavirii copiilor, nu pot sa spun asa ceva. Doamne fereste! Am spus doar ca lotul respectiv avea E.Coli si trebuia informata lumea ca sa nu fie otravita. Este o obligatie clara, prin Regulamentul 178, Regulamentul 273. Mars a retras un milion de batoane din toata lumea, Selgros anul trecut... Daca, Doamne fereste, din branza aia mai mureau niste oameni? Tot asa ma intrebati daca dau faliment cu 60 de oameni ai lui?", a declarat ministrul Achim Irimescu pentru Mediafax.

Institutul Cantacuzino a anuntat miercuri rezultatele analizelor facute in cazul copiilor din Arges, Sibiu si Bacau, imbolnaviti cu E.Coli, stabilind ca profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienti, din branza de la Bradet si din carnea de pui nu sunt identice.

Saptamana trecuta, premierul Dacian Ciolos a afirmat ca ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu ar fi trebuit sa comunice numele firmei Bradet in scandalul copiilor imbolnaviti in Arges daca nu avea toate elementele, reprosandu-i ca "in acest caz a comunicat prea repede".

Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa sustinuta la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare, daca a discutat cu ministrul Agriculturii in urma declaratiilor legate de firma Bradet si daca nu intentioneaza sa il demita, Dacian Ciolos a raspuns ca deciziile pe care le ia le pregateste inainte.

"Deciziile nu le iau in acest fel atunci cand le iau, ci le pregatesc. Nu vreau sa comentez prea mult aceste lucruri pentru ca, inca, nu stiu sa existe o legatura dovedita intre E.coli, susa care a fost gasita la copiii imbolnaviti si acea susa care a fost gasita si in proba de branza de la acea intreprindere. Am inteles de la ministrul Sanatatii ca se va face o analiza genetica pentru a se vedea daca exista o legatura directa intre branza respectiva si imbolnaviri. Probabil ca ministrul (Agriculturii ¬ n.red.) nu ar fi trebuit sa comunice daca nu avea toate elementele, i-am spus ca nu ar fi fost cazul sa comunice dansul. Ministrul Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit sa comunice ANSVSA, care e cea mai indreptatita", a afirmat Dacian Ciolos.

Potrivit acestuia, Achim Irimescu i-a transmis ca a existat o presiune pe el din partea presei sa spuna si sa nu tina ascunse informatiile pe care le are.

Ministrul Agriculturii declara, in urma cu o saptamana, ca bacteria E. Coli O26, care a fost cauza imbolnavirii bebelusilor din Arges, a fost descoperita in produse lactate ale firmei "Lactate Bradet" din Curtea de Arges. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat ca dovada legaturii dintre branza cu E.Coli de la "Lactate Bradet" si cazurile bebelusilor din Arges imbolnaviti nu exista, Ministerul Sanatatii avand datoria sa finalizeze ancheta, el apreciind insa ca, prin indicarea producatorului, poate a salvat alte vieti.