Toate achizitiile verificate si aprobate pana acum in cadrul proiectului european “Start – O viata de calitate in siguranta!”, al carui beneficiar este Departamentul pentru Egalitate de Sanse din cadrul Ministerului Muncii, au fost derulate de catre Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul” (ANI), institutie aflata in subordinea SRI, reiese dintr-un raspuns al Ministerului Fondurilor Europene remis Hotnews.ro. Pentru achizitionarea de servicii si componente IT s-au platit aproximativ 6,7 milioane lei, iar pentru reabilitarea si modernizarea unui corp al cladirii ANI au fost alocati circa 1 milion de lei. Contractele din sectorul IT au fost castigate de doua firme, una implicata in dosarul EADS, iar de lucrarile de la ANI s-a ocupat RASIROM, regie aflata sub autoritatea SRI.

In total, pana in acest moment, au fost verificate si aprobate achizitii in valoare totala de 7.740.520, in conditiile in care valoarea proiectului comunicata Hotnews de catre Departamentul pentru Egalitae de Sanse este de 170.207.156 RON, adica aproape 40 de milioane de euro. In raspunsul Ministerului Fondurilor Europene remis Hotnews se precizeaza ca "in cadrul DG PCU exista cereri de rambursare depuse de catre beneficiarul/partenerul acestui proiect, in care se regasesc și alte achizitii, insa acestea sunt n proces de verificare și aprobare".

Cum a ajuns ANI in proiectul european

ANI a ajuns in proiectul european derulat de catre Departamentul pentru Egalitate de Sanse datorita conditiilor impuse impuse in cadrul procesului de selectiei al parterilor, care a avut loc in august 2014, pe cand Ministerul Muncii era condus de Rovana Plumb (PSD). Astfel, desi vorbim de un proiect referitor la egalitatea de sanse pe piata muncii, la profilul partenerului se cere sa fie “o universitate din domeniul militar, de informatii”.

"Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati a publicat un <>, unde la sectiunea 1 - profilul partenerului se stipula ca: <

Lista achizitiilor verificate si aprobate

  • In aprilie 2015, Regia Autonoma RASIROM, aflata sub autoritatea Serviciului Roman de Informatii (SRI), a castigat un contract, prin procedura de cerere de oferta, pentru realizarea unor lucrari de reabilitare si modernizare a unui corp de cladire din cadrul Academiei Nationale de Informatii “Mihai Viteazul”, institutie aflata si ea sub autoritatea SRI. Valoarea totala a contractului este de peste 950.000 de lei (mai exact, 955,645.16 lei) Achizitia acestor servicii a fost derulata de Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul”, partener in cadrul proiectului european al carui beneficiar este Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati. 
  • In mai 2015, licitatia deschisa pentru achizitia de laptopuri, sisteme de operare si software tip office a fost castigata de firma bucuresteana Chrome Computers SRL. Pentru cele 160 de laptop-uri si pachetele software, firma a incasat peste 500.000 de lei (mai exact, 525350.00 lei fara TVA). Potrivit anuntului de atribuire, locul principal de livrare a acestor produse este sediul Academiei Nationale de Informatii “Mihai Viteazul”. Potrivit ziuaconstanta.ro, asociatii care detin pachetul majoritar de parti sociale la Chrome Computers SRL sunt Serban Victor Luzi (din Bucuresti) si Dumitru Cernat (din Iasi, in prezent administrator al societatii), fiecare avand o cota de participare la beneficii si pierderi de 42%. Restul partilor sociale sunt detinute de Bobocea Cosmin Daniel (din Bucuresti) si Merlusca Constantin (din Comanesti, jud. Bacau), fiecare avand o cota de participare de 8%. 
  • In august 2015, in urma unei licitatii deschise, a fost atribuit firmei ASSECO SEE SRL un contract in valoare de peste 6 milioane de lei (mai exact, 6.259.525 lei) pentru furnizarea unui “Sistem de Instruire si Analiza”. Potrivit anuntului de atribuire, echipamentele si serviciile IT achizitionate prin contract au ca loc principal de livrare Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul”. Firma ASSECO SEE SRL este detinuta de grupului polonez de firme IT ASSECO. Numele societatii apare in dosarul EADS. Potrivit Digi 24, Firma este acuzata de procurorii DNA ca ar fi dat mita unor oficiali din Ministerul de Interne, care au negociat contractul cu EADS. Banii ar fi ajuns la firma, prin Fujitsu Siemens Computers, care ar fi incheiat in mai 2004, un contract de colaborare cu EADS, mai sustin jurnalistii Digi 24.

    Dincolo de probleme din justitie, Asseco See a castigat in decembrie 2015 un contract in valoare de 8 milioane de euro, din fonduri publice, pentru a asigura mentenanta si extinderea cu noi functionalitati a Sistemului Informatic al Registrului Electoral in urmatorii 4 ani. Firma a asigurat si numararea electronica a voturilor pentru alegerile europarlamentare din 2014, incasand atunci aproape 6 milioane de lei, potrivit gandul.info

Proiectul european “Start – o viata de calitate in siguranta!” a intrat in atentia presei dupa ce un site de stiri a publicat un articol in care se arata ca prin acest proiect au fost racolati de SRI o mie de magistrati. Ulterior, site-ul a revenit cu o precizare la articolul despre racolarea magistratilor de SRI: "La o consultare mai atentă a documentatiei redactia a ajuns la concluzia ca multe din sustineri nu se susțin. Prin urmare... materialul de mai jos poate fi vazut doar prin prisma campaniei interne între magistrați pentru o mai buna pozitionare pentru un loc în CSM". Pentru mai multe detalii, consultati articolulCum au fost racolati o mie de magistrati de SRI - bomba care arunca in aer un site de stiri.