Comerciantii care nu reusesc sa vanda alimentele a caror data de valabilitate este aproape de expirare, vor fi obligati sa le doneze, conform unei initiative legislative avizata de deputatii din Comisia de industrii si servicii, potrivit EurActiv.ro.

Anul trecut au fost distruse 15 milioane de kilograme de alimente, iar in 2014 au fost distruse alte 12 milioane de kilograme, sustin initiatorii unui nou proiect de lege.

Comerciantii care nu reusesc sa vanda alimentele a caror data de valabilitate este aproape de expirare, vor fi obligati sa le doneze, conform unei initiative legislative avizata de deputatii din Comisia de industrii si servicii, informeaza Profit.ro.

Romania ar putea deveni astfel a doua tara din Europa care interzice aruncarea sau distrugerea produselor alimentare nevandute. In februarie, Franta a devenit prima tara din lume care a interzis eliminarea alimentelor care se apropie de expirare.

In noiembrie, Senatul a aprobat o propunere legislativa potrivit careia niciun comerciant de alimente nu va avea voie sa le arunce dupa expirare. Initiatorul, senatorul Marian Vasiliev a renuntat insa la acest proiect in favoarea unui alt act normativ asemanator, elaborat impreuna cu deputatul Florin Alexe, proiect care are in vedere tot diminuarea risipei alimentare, cu interdictia de a distruge alimentele in curs de expirare.

Noul document introduce prevederi mai detaliate privind donarea alimentelor in curs de expirare, scrie Profit.ro. Varianta de la Senat stabilea doar, ca principiu general, ca retailerii cu o suprafata de peste 400 de metri patrati, destinati vanzarii produselor alimentare, trebuie sa incheie un contract cu organizatii umanitare sau pentru protectia animalelor carora sa le doneze alimentele apropiate de data expirarii. Proiectul respectiv viza doar consumul uman sau pentru animale si nu se referea la alte utilizari ale alimentelor.

Acum, proiectul avizat de deputati stabileste ca orice agent economic este obligat sa ia masuri pentru diminuarea risipei alimentare incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea, inclusiv in industria hoteliera si a serviciilor alimentare. Practic, alimentele apropiate de data expirarii, deci inca potrivite pentru consumul uman, nu vor mai putea fi distruse, ci vor fi obligatoriu donate catre fundatii si asociatii umanitare, spitale, orfelinate, camine de batrani sau alte astfel de structuri.

Integral pe EurActiv.ro