Cea mai influenta banca de pe pietele de materii prime crede ca este putin probabil ca recentele cresteri sa dureze si ca preturile vor face cale-intoarsa daca nu va exista o imbunatatire sustinuta a cererea mondiala, in special din China, cel mai mare consumator din lume de materii prime, informeaza Financial Times.

Sonda petrolFoto: Flickr

Intr-o serie de rapoarte publicate marti, Goldman Sachs a spus ca declinul de 20 de luni al materiilor prime va continua si ca preturile trebuie sa ramana jos mai mult timp pentru ca pietele inca gem sub povara supraofertei.

“Cererea nu prea s-a schimbat, asa ca sunt necesare preturi mici pentru a presa si a tine oferta sub cerere pentru a crea un deficit”, spune Jeffrey Currie, seful diviziei de analiza a materiilor prime.

Goldman Sachs a fost consecvent pesimista in privinta preturilor acestora in ultimele 18 luni, Currie prognozand ca preturile petrolului ar putea cadea la 20 de dolari barilul. Brent, sortimentul etalon la nivel international, a atins nivelul de 27%/baril, fata de media de 100 de dolari inregistrata intre anii 2010 si 2014.

Currie a spus ca recenta revenire, prin care preturile titeiului s-au intors la 40$/baril luni, se va dovedi pana la urma nociva pentru ca va da o gura de oxigen producatorilor cu probleme financiare aflati intr-o batalie disperata pentru supravietuire.

“Aceasta (revenire) va inversa trendul reducerii de productie care sunt asteptate sa rebalanseze pietele in a doua jumatate a lui 2016”, a spus acesta.

In privinta minereului de fier care a consemnat luni cea mai mare crestere zilnica din istorie, printr-un salt de 20 de procente, Currie a spus ca acesta a fost rezultatul unei cresteri pe termen scurt a preturilor chinezesti ale otelului.

Otelariile care s-au inchis in timpul scaderilor de preturi s-ar putea sa aiba nevoie sa se redeschida temporara inaintea varfului sezonului constructiilor.

"Penuria fizica in furnizarea de otel poate fi acoperita usor, iar deteriorarea ulterioara a marjelor de profil ale otelariilor va pune apoi preturile minereului sub o presiune si mai mare”, a explicat expertul Goldman Sachs.

De asemenea, banca de investitii isi mentine prognoza ca piata aurului este pe scadere.

Metalul pretios s-a scumpit cu 20 de procente anul acesta, fiind, de departe, cea mai perfomanta materie prima din 2016.

Dar in conditiile in care ingrijorarile privind economia Statelor Unite se estompeaza si dolarul isi revine, banca se asteapta ca aurul sa fie sub presiune. Estimarea Goldman Sachs este ca metalul pretios va costa peste 12 luni 1.000 de dolari uncia, fata de cotatia curenta de 1.273$.

Banca de pe Wall Street si-a pastrat cele mai sumbre aprecieri, totusi, pentru sectorul metalelor industriale, sfatuind investitorii in alt raport sa ia pozitii prin care sa parieze impotriva preturilor aluminiului si cuprului, apreciind ca acestea vor scadea cu 18-20% in urmatorul an.

“In ansamblu, apreciem ca posibilitatea unei imbunatatiri sustinute a cererii din China pe parcursul anilor 2016-2017 este mica si ramanem hotarati la aprecierea ca factorii structurali ai pietei pe trend de scadere care a contribuit la declinul de 20 de procente din ultimul an si de 50% in ultimii cinci ani ramane intact”, a spus si Max Layton, analist Godman Sachs.

Cuprul, aluminiul si zincul au avansat cu 10-25 de procente din ianuarie si pana acum, dupa ce in prima luna a anului atinsesera cel mai scazut nivel de dupa criza financiara.

Avansul de anul acesta a alimentat o revenire a actiunilor companiilor miniere, titlurile Glencore si Anglo American aproape dublandu-si valoare de la inceputul anului dupa e fusesera cele mai slabe performere din FTSE in 2015.

Pe de alta parte marea majoritate a fondurilor de investitii au renuntat la pariurile impotriva petrolului si se pozitioneaza in asteptarea unor cresteri ale cotatiilor.