Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, in Israel, ca va sprijini construirea unui muzeu Muzeu al Evreilor si Holocaustului la Bucuresti si va discuta cu Guvernul pentru obtinerea unui "plan concret cat de curand".

"Un astfel de muzeu este o sursa nesperata de educatie pentru democratie. Importanta si utilitatea unui muzeu de talia si prestigiul 'Yad Vashem'-ului este ca genereaza automat intrebari despre cum a fost posibila comiterea unor asemenea atrocitati, de catre cine si mai ales de ce. Asadar, profesorii si elevii romani ar putea avea acasa un astfel de muzeu, unde sa vina si sa invete despre Holocaust", a spus Iohannis, intr-un discurs sustinut la Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului din Ierusalim, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

In opinia sa, "un astfel de muzeu ar produce transformari acolo unde aceste instrumente nu ajung intotdeauna, si anume in planul mentalitatilor societatii".

In plus, ar vorbi "despre libertate, despre drepturile omului si despre valorile europene", a continuat Iohannis, in opinia caruia acest muzeu nu va fi "o institutie a trecutului, ci a viitorului, pentru ca educa si arata mai ales ce inseamna diversitatea, nevoia de toleranta, de responsabilitate civica", in conditiile in care "orice forma de intoleranta, rasism, ura si discriminare reprezinta amenintari la adresa democratiei".

Klaus Iohannis a aflat la Yad Vashem ca Romania are, comparativ cu alte state din regiune, "un numar foarte mic, doar aproximativ 60 de persoane, de 'Drepti intre Popoare'". Seful statului considera ca este vorba de o explicatie "istorica: in timpul comunismului, romanilor li s-a ascuns aceasta parte a istoriei recente".

"Ororile cadeau aproape intotdeauna in sarcina inamicilor, deci salvatorii romani nu trebuiau sa fie aratati, atata timp cat autoritatile comuniste negau responsabilitatea locala la Holocaust", a aratat el.

"Ar fi o forma de responsabilitate si de recunostinta sa aratam nu doar criminalii, ci si salvatorii. Au existat romani, pe care nu ii stim inca azi, dar care au dat dovada de solidaritate umana. Ei si-au riscat libertatea si viata, pentru a salva de la moarte semeni evrei sau romi. Gesturile lor curajoase reprezinta pentru noi un exemplu", a subliniat Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat ca va incuraja autoritatile romane si Institutul Wiesel sa faca "un efort concertat si sa descoperim cat mai multi salvatori romani".

"Facand aceasta minima reparatie, Romania va putea arata si o alta fateta a istoriei sale", a subliniat presedintele.