8 Maritie, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita anual in intreaga lume pentru a comemora atat realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si discriminarea si violenta care isi fac inca simtita prezenta. Ziua Internationala a Femeii a fost adoptata in 1977, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU. Ziua Femeilor a fost sarbatorita pentru prima data la 28 februarie 1909 in New York, in amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, care avusese loc in 1908.

Sotiile, iubitele si mamele primesc cadouri de Ziua Femeii, opt din zece persoane afirmand ca obisnuiesc sa le ofere cadouri de 8 Martie, potrivit unui studiu realizat de IRES si citat de Agerpres. Potrivit cercetarii, 6 din 10 romani sarbatoresc Ziua Femeii si 85% dintre femei declara ca primesc cadouri de 8 Martie.

''Cadourile oferite cel mai frecvent cu ocazia zilei de 8 Martie sunt florile. Preferintele femeilor in ceea ce priveste cadourile primite cu ocazia zilei de 8 Martie corespund, in mare, cu ceea ce primesc deja; ele isi doresc sa le fie oferite flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare, cosmetice'', afirma realizatorii cercetarii.

De asemenea, 8 din 10 respondenti cred ca este nevoie de o zi speciala pentru a sarbatori femeile si o cincime dintre cei intervievati ar prefera ca sefii lor sa fie persoane de gen feminin.

Cercetarea mai releva faptul ca harnicia, frumusetea, blandetea, intelegerea, tandretea/bunatatea, sensibilitatea/gingasia/delicatetea sunt identificate drept principale calitati ale femeilor, in timp ce realismul/simtul practic, harnicia/puterea de munca, siguranta/stapanirea de sine si respectul fata de femei/politetea sunt principale calitati ale barbatilor.

In cazul disputelor in cuplu, aproximativ o treime dintre respondentii care sunt casatoriti sau traiesc in uniune consensuala declara ca femeia este cea care are ultimul cuvant, iar aproximativ un sfert mentioneaza barbatul.

Majoritatea respondentilor sunt multumiti de viata lor de familie, de viata de cuplu, de cea sociala si de cea profesionala. Satisfactia cea mai ridicata este exprimata cu privire la viata de familie, iar procentul cel mai ridicat al nemultumirilor e legat de viata sociala.

Cercetarea a fost realizata pe 1 si 2 martie, pe un esantion total de 1.515 subiecti cu varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta din Romania. Marja de eroare este de plus/minus 2,5%. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).