Doi functionari ai Ambasadei Romaniei de la Chisinau au fost declarati persona non grata de guvernul de la Chisinau, transmite NewsIn. Potrivit autoritatilor din Republica Moldova, cei doi au desfasurat activitati incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Conform unor surse, cei doi diplomati sunt consilierul cultural Vasile Nanea si Laurentiu Pinte, secretar I.

Ei au la dispozitie 24 de ore pentru a parasi tara.

In acelasi timp, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, a fost rechemat la Chisinau pentru consultari, informeaza un comunicat al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii europene.

Comunicatul nu face precizari privind motivul rechemarii in tara al ambasadorului moldovean.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, ambasadorul roman Filip Teodorescu a fost convocat la minister, unde i s-a adus la cunostinta continutul Notei Verbale, prin care, in conformitate cu prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice (1961), doi colaboratori diplomatici ai Ambasadei Romaniei la Chisinau au fost declarati persona non-grata din cauza incompatibilitatii activitatii acestora cu statutul diplomatic detinut.

Documente:

Comunicat MAE roman (Hotnews, 12 Dec 2007) DOC, 67760K

MAE roman a anuntat ca ambasadorul Teodorescu a refuzat, in semn de protest, sa primeasca Nota Verbala.

MAE roman apreciaza actul expulzarii ca inamical, total nejustificat si considera ca acesta vine in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta la adresa Republicii Moldova.

MAE de la Bucuresti precizeaza ca analizeaza masurile care se impun.

Reactionand la decizia Chisinaului, presedintele Traian Basescu a declarat ca "ne aflam in zona unor provocari", adaugand ca Romania va continua sa sprijine romanii din Republica Moldova.

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca "regreta" atitudinea oficialilor de la Chisinau, cerand MAE de la Bucuresti sa analizeze situatia pentru a decide masurile care se impun.

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat recent Romania de "agresiune permanenta" fata de tara sa si a declarat ca isi va prezenta nemultumirile intr-un mesaj adresat liderilor UE, menit sa puna capat disputei indelungate dintre cei doi vecini.

Voronin a declarat ca Bucurestiul nu a recunoscut corespunzator statalitatea Republicii Moldova si incearca sa o submineze atragand studentii in universitatile din Romania, preotii spre bisericile sale si oferind rapid pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni.