Irina Berar, angaja lui Patriciu care face parte din comisia examenelor de procurori spaguite si anchetate acum de DNA, va fi pusa in discutia CSM si INM pentru a se analiza daca nu se afla in conflict de interese. Cauzele DIICOT, unde se afla si dosarul Patriciu, sint sustinute de procurori de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, seful acestora avind un cuvint greu de spus. Indemnizatia membrilor comisiei de concurs poate ajunge si la 3000 euro.Pentru unii, aceasta insemna spaga plus leafa.

Irina Berar, angajata a Rompetrol, care face parte din comisia de examinare a concursului pentru sefia mai multor parchete din tara, anchetat de procurorii DNA sub acuzatia de frauda, a fost propusa in aceasta functie de Institutul National de Magistratura. Mai precis, in urma unei selectii facute de Consiliul Stiintific al INM. Berar, se ocupa in cadrul Rompetrol de problemele legate de resurse umane, iar in comisie de alcatuirea subiectelor de management. Potrivit unor informatii, Irina Beraru impreuna cu Emanoil Muscalu, profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Facultatea de Stiinte Economice, au alcatuit subiectele de management general pentru concursul spaguit, in care doi procurori au fost retinuti preventiv, iar alti patru inalti magistrati sint urmariti penal. Ponderea acestor subiecte este de aproximativ 40% din total, restul avind tematica de management judiciar si comunicare.

Incepind din 2005, din momentul intrarii in vigoare a legii 247, Irina Berar a facut parte din mai toate comisiile de concurs pentru functii de conducere la Parchete, Tribunale si Curti de Apel, iar in 2006 s-a angajat la firma lui Dinu Patriciu.

Surse din CSM spun ca la acest nivel nu se stia ca Berar lucreaza la Rompetrol si ca se va pune cazul sau in discutie, pentru a se vede in ce masura se afla sau nu in conflict de interese. Unii membri ai CSM sint de parere ca un conflict de interese exista, deoarece " toate cauzele de la DIICOT sint sustinute de procurori de la Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti. Or, Sterian Guli, cistigase concursul de prim-procuror la acest parchet si ar fi putut influenta prestatia procurorilor in cazul Dinu Patriciu, care se afla acum in instanta", ne-a declarat o sursa din CSM. Cu alte cuvinte, un procuror sef la Tribunalul Bucuresti, "ajutat sa promoveze" de un angajat al lui Dinu Patriciu ar fi putut avea o mare influenta in procesul sefului Irinei Berar.

Intr-o delcaratie pentru Reralitatea TV, Irina Berar neaga orice fel de conflict de interese sau de incompatibilitate.

Nici la nivelul INM nu s-ar fi stiut nimic despre locul de munca la Irinei Berar. Directorul INM, Mihai Selegean, sustine ca nici el si nici altcineva din Consiliul Stiintific, cel care face selectia si aproba numirile in comisiile de examinare, nu stiau ca Berar este angajata lui Patriciu. Acest lucru figureaza insa in CV de site al Irinei Berar. " Probabil ca daca as fi stiut as fi ridicat problema in Consiliul stiintific", spune Selegean, fara insa a preciza daca este sau nu vorba de ujn conflict de interese.

Spaga, plus indemnizatie de 3000 euro

Membrii din comisiile de examinare sint retribuiti regeste pentru fiecare concurs. Surse din INM afirma ca pentru un concurs suma poate ajunge si la 3000 de euro. In general, sumele difera in functie de gradul din magistratura. Cu alte cuvinte, un procuror de la Parchetul General, cum este Gabriela Ghita, poate lua si 3000 de euro pentru faptul ca face parte dintr-o comisie, iar Irina Beraru, de exemplu, poate ajunge la 2000 euro.

Mai precis, unii membri ai comisiei au luat si spaga si o indemnizatie generoasa.

Mihai Selegean afirma ca Irina Berar va fi pusa in discutia Comisiei Stiintifice a INM in legatura cu transmiterea subiectelor prin e-mail. " Este o incalcare a contractului, unde se prevad niste masuri de securitate", ne-a declarat Selegean. Irina Berar poate fi sanctionata cu reducerea indemnizatiei de concurs.

Din comisia de examinare a concursului spaguit mai fac parte citeva nume interesante. Unul ar fi cel al lui Gilca Dinu, procuror la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati, fratele fostului sef al CSM, Iulian Gilca, recent demisionat, dar pe vremea caruia s-au semnalat numeroase nereguli la concursuri. Altul este cel al procurorului Vasile Luha, fost consilier al lui Joita Tanase, actualmente seful Parchetului de la Curtea de Apel Alba. In ce o priveste pe presedinta comisiei, Gabriela Ghita, ea a fost adjuncta lui Ilie Botos.

Irina Berar a fost reclamata de la DNA de colega si sefa sa din comisia de examinare, Gabriela Ghita, procuror la Parchetul Inaltei Curti, urmarita penal in acest dosar, banuita fiind ca a furnizat subiectele de examen contra unor folosase materiale. Ghita a acuzat-o pe Berar ca ar fi transmis colegilor din comisie subiectele de examen de pe adresele de Internet ale Rompetrol.