Peste 94.000 de cazuri de infectii respiratorii acute au fost semnalate in saptamana 22 - 28 februarie, fiind comunicate 17 decese noi, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Infectioase, citat de Mediafax.

GripaFoto: Agerpres

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica neconfirmata, infectii acute ale cailor respiratorii superioare - IACRS si pneumonii) a fost de 94.041, cu 25.2% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (125.639) si usor mai crescut (cu 2.3%) comparativ cu cel inregistrat in saptamana precedenta (91.936).

De asemenea, in ultima saptamana din februarie s-au inregistrat, la nivel national, 466 cazuri de gripa/ILI, comparativ cu 455 cazuri inregistrate in aceeasi saptamana din 2015.

Datele mai arata ca s-au inregistrat 39 cazuri de Infectie Respiratorie Acuta Severa (SARI), cu cinci mai putine fata de saptamana precedenta si cu 10 mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului anterior.

Potrivit raportului, in continuare, activitatea gripala evolueaza cu intensitate medie, cu extindere regionala in zona sudica (Bucuresti, Constanta, Olt, Dambovita, Arges), cu focare sau cazuri sporadice in unele judete, morbiditatea prin infectii respiratorii acute fiind usor mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta si incadrandu-se in intervalul asteptat.

Au fost comunicate 17 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, din care 16 cu virus gripal sezonier A(H1) si unul cu virus gripal sezonier A(H3).

Numarul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 50, din care 47 cu A(H1) sezonier si trei cu AH3.

Datele mai arata ca 35 dintre victime sunt barbati si 13 femei, iar 44 din persoanele decedate (88%) au avut conditii medicale pre-existente. De asemenea 41 dintre victime nu erau vaccinate impotriva gripei sezoniere.