Magistratii Tribunalului Dambovita au motivat decizia prin care Ioan Niculae a ramas in detentie, precizand ca "exista suspiciuni cu privire la posibilitatea condamnatului de a elabora cinci lucrari stiintifice intr-un timp foarte scurt alocat in penitenciar", potrivit Mediafax.

Ioan NiculaeFoto: AGERPRES

"Tribunalul Dambovita constata ca exista suspiciuni cu privire la posibilitatea condamnatului de a elabora cinci lucrari stiintifice, de cate o suta dar si peste o suta de pagini intr-un timp foarte scurt alocat in penitenciar de numai 74 de ore si 45 de minute", explica judecatorii de la Tribunalul Dambovita, precizand ca "numai lecturarea lucrarilor stiintifice scrise de autori straini care au constituit surse de inspiratie necesita un timp mai indelungat decat cel alocat de catre condamnat la elaborarea lucrarilor stiintifice, chiar si pentru persoane cu titluri universitare. Multe lucrari ce au stat la baza inspiratiei pentru elaborarea lucrarilor stiintifice nu se gaseau in bibliotecile din penitenciare", se precizeaza in motivarea magistratilor.

Totodata, magistratii sustin ca prin elaborarea lucrarilor stiintifice pentru reducerea pedepsei "s-a denaturat scopul si spiritul reglementarii legale si s-a ajuns la situatia in care nu se mai realizeaza scopul si functiile pedepsei privative de libertate, acela de prevenire al savarsirii de noi infracsiuni, de formare a unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociale ale condamnatului".

Decizia instantei a fost luata tinandu-se cont de ordonanta de urgenta privind suspendarea articolului de lege care prevedea ca persoanele condamnate care elaboreaza lucrari stiintifice obtin 30 de zile de libertate.

"Consideram ca cele 150 de zile castigate ca urmare a elaborarii a celor cinci lucrari stiintifice de catre condamnat nu mai pot fi luate in considerare la calculul pedepsei executate, ca urmare a dispozitiilor legale in acest sens", mai spun judecatorii.

In dosarul "Mita la PSD", in 2 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat pe Ioan Niculae la doi ani si sase luni de inchisoare, pe Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de inchisoare, pe Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene PSD Braila pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.