Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind retragerea decoratiei Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler acordata lui Laszlo Tokes.

Laszlo Tokes (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Ordinul a fost acordat prin Decretul Presedintelui Romaniei nr. 1864/2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 884 din 17 decembrie 2009, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Klaus Iohannis a anuntat in urma cu o zi ca a decis sa-i retraga lui Laszlo Tokes aceasta distinctie, la propunerea Consiliului de Onoare a Ordinului 'Steaua Romaniei'.

'In urma unor declaratii facute de domnul Tokes, Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua Romaniei' s-a sesizat si a propus retragerea acestei distinctii. Domnul Tokes s-a adresat instantelor, a contestat aceasta decizie a Consiliului de Onoare si instantele au admis ca acest Consiliu a avut dreptul sa faca aceasta propunere. In consecinta, chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie. Dupa parerea mea, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri cand analizam aceasta speta: cel care acorda o distinctie vrea sa il rasplateasca pe cel distins, vrea sa ii recunoasca un merit; cel care primeste si care accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca, evident, Romania si Constitutia Romaniei. Trebuie sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutiei Romaniei. Avand in vedere toate acestea, am decis sa retrag Ordinul 'Steaua Romaniei' domnului Laszlo Tokes', a spus presedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Pe de alta parte, conducerea UDMR Covasna se declara 'dezamagita' si 'indignata' de decizia presedintelui Klaus Iohannis de a-i retrage lui Laszlo Tokes distinctia 'Steaua Romaniei' in grad de Cavaler, primita in 2009 din partea fostului sef al statului, Traian Basescu.

'Suntem profund indignati si suntem dezamagiti de gandirea democratica a sefului statului Klaus Iohannis, care, prin aceasta decizie a sa, a ofensat toti maghiarii din Transilvania si toti democraticii romani', se arata intr-un comunicat de presa al UDMR Covasna.

In documentul citat se mai spune ca Laszlo Tokes a jucat un rol 'determinant' in evenimentele din Decembrie 1989, care au dus la schimbarea regimului comunist din Romania, iar acest lucru nu poate fi contestat.

'Convingerea noastra este ca nu se pot contesta meritele lui Laszlo Tokes in schimbarea epocii si istoria nu se poate rescrie. Nu se poate nega faptul ca Laszlo Tokes s-a aflat la originea izbucnirii Revolutiei din 1989, la Timisoara, si ca rolul istoric pe care l-a jucat in declansarea schimbarii regimului a fost unul determinant. Daca n-ar fi existat Laszlo Tokes, nu ar fi existat Revolutia. Daca n-ar fi existat Revolutia, nu ar exista democratie. Daca nu exista democratie, nu ar exista nici sef de stat ales pe cale democratica', se mentioneaza in comunicat.